Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenKlokkenstoelen

Klokkenstoelen

Vrijdag 15 maart 2024

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen. Een klokkenstoel kan boven in de kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan. De vrijstaande klokkenstoel, van boven voorzien van een dak, komt op kerkhoven en naast kerken in het noorden van Nederland veel voor, voornamelijk in Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. De klokkenstoel als losstaand bouwwerk dankt zijn ontstaan waarschijnlijk aan het feit dat de gemeenschappen te klein of te arm waren om een kerk te bouwen.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Meestal staat de klokkenstoel in een dorp of buurtschap. Slechts enkele klokkenstoelen bevinden zich buiten de provincie Friesland en daarom mag de klokkenstoel een typisch Fries bouwwerk worden genoemd.

De klokkenstoel is bedoeld om de doden te beluiden. Er is ook een traditie van het Sint Thomasluiden zoals in Katlijk en Oudehorne, om de boze geesten te verjagen.

Oude klokkenstoelen zijn meestal meedere maken gerestaureed. Bijna alle klokkenstoelen in Friesland vallen onder monumentenzorg. Bij enkele klokkenstoelen is ook een toelichten op de geschiedenis van de betreffende klokkenstoel aanwezig.

Klokkenstoel Ypecolsga  (Beeld:R. Tode, Anna Paulowna)