Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenKamers met aandacht gezocht

Kamers met aandacht gezocht

Vrijdag 16 augustus 2024

Mensen die ruimte over hebben in hun huis, en in hun hart, kunnen iets betekenen voor kwetsbare jongvolwassenen. De toenemende woningnood is voor veel mensen ingewikkeld, maar is echt een groot probleem voor jongeren die zelf geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen. Bijvoorbeeld wanneer ze uitstromen uit de jeugdzorg en voor het eerst op eigen benen moeten staan. De stichting Kamers met Aandacht probeert hiervoor een oplossing te vinden en zoveel mogelijk kwetsbare jongeren te ondersteunen.

Kamers met Aandacht is bedoeld voor jongeren tussen 18 en 23 jaar die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen, maar ook nog niet geheel zelfstandig zijn. Het kunnen jongeren zijn met problematieken zoals autisme of ADHD, maar soms ook komen uit een onstabiele thuissituatie. Het is dus niet altijd zo dat het probleem bij de jongere ligt.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Kansen scheppen

De stichting Kamers met Aandacht werkt sinds december 2022 samen met de gemeente Eindhoven. Ook met andere steden en regio’s wil de stichting een samenwerking aangaan, om zo kansen te scheppen voor kwetsbare jongeren. “Zij hebben vaak behoefte aan meer dan alleen een dak boven hun hoofd”, vertelt Monique Heesterbeek, coördinator bij Kamers met Aandacht. “Jongeren die bijvoorbeeld uit de jeugdzorg komen missen vaak een ondersteunend netwerk om hen te begeleiden. Ze hebben behoefte aan stabiliteit, begeleiding en een omgeving waarin ze kunnen groeien. Onze stichting faciliteert de ‘Kamers met Aandacht’, waar jongeren niet alleen een plek hebben om te wonen, maar ook een steunend netwerk hebben om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken.”

Fijne plek

“In de regio Eindhoven hebben we gelukkig al een aantal jongeren kunnen plaatsen”, vervolgt Monique. “Voor deze jongeren is het echt een opluchting als ze een fijne plek hebben gevonden. De zoektocht kan lang duren en brengt veel onzekerheid met zich mee. In plaats van overleven kunnen ze nu eindelijk gaan leven, dat is toch het mooiste dat er is!” Iedere woonruimte kan in principe een Kamer met Aandacht worden; een kamer of zolder in een woonhuis, in een studentenflat of woongroep of een tuinhuis. De aandacht kan ook variëren, daarop worden de jongeren en verhuurders door Kamers met Aandacht zorgvuldig bemiddeld: van een luisterend oor tot eens per week samen eten of hulp bij de financiën.

Luisterend oor

Elke nieuwe match wordt met vreugde en gejuich gevierd. “Onze laatste match was er een tussen een jongedame en een gezellig stel”, vertelt Monique. “Zij vinden elkaar in dezelfde interesses en activiteiten. Het komende jaar huurt de jongere een Kamer met Aandacht bij deze verhuurders. De jongedame heeft een tijd kunnen wonen bij familie, maar dit was helaas tijdelijk. Er moest een andere fijne, rustige woonplek gevonden worden voor haar. Een plek waar er iemand in de buurt is die een beetje naar haar omkijkt en haar helpt bij de dagelijkse dingen. Het is daarom heel erg fijn dat deze verhuurders hun huis en hart openzetten voor deze jongere, waar zij mag zijn wie ze is en waarbij ze terecht kan als ze vragen heeft. Ze bieden als verhuurders niet alleen een veilige plek, maar ook een luisterend oor of een helpende hand. We besteden veel aandacht aan het matchen en als het dan zo uitpakt is het geweldig dat een kwetsbare jongere een fijne woonplek heeft gevonden.”

Win-win

“Iedere woonruimte is geschikt: een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar”, benadrukt Monique Heesterbeek nog maar eens. “Voor zowel de jongere als de verhuurder is het project een win-win. Het is een mooie kans voor mensen die wat leven in huis willen. Daarnaast levert verhuur ook financieel wat ruimte op. En voor jongeren is het een mooie manier op weg naar zelfstandigheid. De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. Met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan.” Monique coördineert momenteel de activiteiten in de regio Eindhoven, waar de gemeente een contract heeft met de stichting Kamers met Aandacht. De bedoeling is dat het project ook in andere gemeenten en regio’s van start gaat. Wie geïnteresseerd is vindt meer informatie op www.kamersmetaandacht.nl.