Ga door naar hoofdcontent
Artikelen60 jaar KBO Geijsteren

60 jaar KBO Geijsteren

Vrijdag 1 september 2023

In Geijsteren doen we alles samen!

Op 21 juni verzamelen de leden van de KBO Geijsteren zich op de prachtige binnenplaats van het landgoed Geijsteren. Ze vieren er feest, want hun vereniging, opgericht door Barones de Weichs de Wenne, bestaat zestig jaar.

 class=

Het kleine dorp Geijsteren ligt aan de Maas en telt 420 inwoners, waarvan 120 mensen ouder zijn dan 65 jaar. De KBO-Geijsteren bestaat uit negentig leden, in deze verhou­ding dus een indrukwekkend aantal. De verbondenheid tussen de leden is sterk. Dat geldt ook voor het bestuur dat bestaat uit vijf enthousiaste en actieve vrouwen: voorzitter Ans Oomens, notulist Riet van den Berg, penningmeester Jos Wijnhoven, algemeen bestuurslid Mia Jans-Beken en Ank Cornelissen, die het secretariaat ver­zorgt. Ze doen eigenlijk alles samen, en dus ook dit interview! Ze organiseren het hele jaar door allerlei activiteiten, vaak in samenspraak met de leden. ‘Bij vergaderingen vragen we waar interesse voor is en soms krijgen we een tip van een van onze leden over een interessant onderwerp of een uitje. We werken ook heel goed samen met de andere verenigingen in ons dorp, zoals de Zonnebloem, zo kunnen we onze programma’s met elkaar afstemmen. Als er leden ziek zijn krijgen ze een kaartje of een bloemetje. De jarigen boven de tachtig krijgen op hun kroonjaar een cadeautje en bij overlijden is er een bloemstuk.’

Jubileum

Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan is een herinneringsboekje uitgegeven, onder andere met oude ingescande foto’s. ‘Daar was iedereen heel blij mee. Het was mooi om te zien hoe mensen hun, vaak al overleden, familieleden herkenden op foto’s.’ Vol trots tonen de bestuursleden een afbeelding van het vaandel van hun KBO-vereniging, ontworpen door een van de leden en door een ander lid prachtig geborduurd. Om dit speciale vaandel wordt vaak gevraagd bij een uitvaart van een KBO-lid; het wordt ook gebruikt bij de jaarvergaderingen en feesten.

 class=
v.l.n.r. Riet van den Berg, Jos Wijnhoven, Ans Oomens, Ank Cornelissen, Mia Jans-Beken (foto Pim Ermers)
 class=

In 2021 heeft het bestuur een enquête gehouden onder alle leden, om te weten wat er onder de leden leeft. De leden bleken heel tevreden te zijn. De meerderheid vindt het belangrijk dat de KBO in deze vorm blijft bestaan. Naast de wekelijkse en maandelijkse activiteiten, zoals kaarten, jeu de boules, biljarten, gymnastiek en fietsen, organiseert het bestuur ook thema­middagen. Alle activiteiten staan op de afdelingswebsite, evenals de nieuwtjes.

Groenploeg en groentemarkt

De Afdeling drijft op de vrijwilligers. Er is een groenploeg, grotendeels bestaande uit heren van de kaartclub, die de perken in het dorp onderhoudt. Van april tot oktober wordt er gesnoeid en geschoffeld. Van de gemeente Venray ontvangt de ploeg daar­voor jaarlijks een bedrag dat gedeeltelijk in de kas van de KBO vloeit. Heel speciaal is ook de groentemarkt. In het laatste weekend van de maand verkopen leden van de Afdeling hun eigen, met veel plezier en toewijding geteelde groenten en verse eieren en soms ook bloemen. Allemaal ten bate van ‘hun’ vereniging.

‘Zonder deze geweldige vrijwilligers zouden we het niet redden,’ weet het bestuur. ‘De subsidie van de gemeente wordt ieder jaar minder en we moeten van de contributie ook het nodige afdragen aan KBO Limburg. Daar hebben we overigens alle begrip voor, maar de vrijwilligers worden ouder en het is moeilijk jongere leden te krijgen die hun tijd willen besteden aan de vereniging.’

Door alle enthousiaste bijdragen kunnen de leden op deze feestavond op het land­goed worden getrakteerd op hapjes en drankjes. Een welgemeend en hartelijk proficiat voor deze bijzondere KBO-Afdeling!

Proficiat voor deze bijzondere KBO-Afdeling

De inwoners van het dorp zijn nauw verbonden met het landgoed Geijsteren. Veel oudere mensen hebben nog gewerkt voor de adellijke familie die er woonde. Barones Jacoba de Weichs de Wenne richtte zestig jaar geleden de “Club van Ouden van Dagen-Geijsteren’’ op, nu KBO Geijsteren. Ze begon met twaalf deelnemers, de dames kregen op hun verjaardag een flesje eau de cologne 4711, de heren een sigaar! Uit de nalatenschap van de oprichtster kreeg de vereniging 1.000 gulden!

Beeld: Pim Ermers