‘Hopelijk zijn anderen door mijn verhaal gewaarschuwd’
Vrijdag 13 september 2024Henk Struik (67) werd voor meer dan 50.000 euro opgelicht. Hij was niet uit op liefde of op geld, en is bepaald geen digibeet. Toch viel ook hij online ten prooi aan oplichters. “Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken.”
Dat uitgerekend hij zo te grazen werd genomen. “Ik werk al meer dan veertig jaar in de IT en zit heel veel op internet. Dus ik dacht dat ik het klappen van de zweep wel kende. Maar de online oplichters gaan zó geraffineerd te werk!”
Het overkwam Henk in 2021 via Facebook. Onverwachts kreeg hij een berichtje van een Chinese dame. Gewoon een vriendelijk bericht, geen versierpoging of seksuele toenadering. “Ik ben altijd heel actief geweest op sociale media en heb het ook altijd leuk gevonden om contact te maken met allerlei nieuwe mensen. Zonder bijbedoelingen hoor, ik ben getrouwd, maar ik ben gewoon een sociaal mens.”
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenHet contact was in eerste instantie dan ook vriendschappelijk. “Ze stuurde me privéfoto’s van zichzelf met haar vader en moeder, dat ze zaten te eten bijvoorbeeld, echt van die persoonlijke dingen. Ze was ook heel geïnteresseerd in mijn gezinsleven en werk. Haar manier van communiceren wekte bij mij al snel vertrouwen. Pas na een week vertelde ze dat ze aan het traden was, en dat het haar leuk leek om mij daarbij te helpen.”
Natuurlijk googelde Henk eerst haar naam. Daaruit bleek dat de vrouw, een succesvolle onderneemster, internationaal actief was en bekend stond als filantroop; iemand die graag anderen helpt. Dat beeld paste precies bij de ervaring die Henk met haar had.
“Ze wilde mij dus helpen met traden. Ik had daar weleens van gehoord, maar het was niet echt mijn ding. Zij heeft me helemaal aan het handje genomen, met screenshots en heel veel uitleg via de chat. Ik heb onder meer een account aangemaakt bij een Chinese bank en bitcoins gekocht die weer werden omgezet naar Amerikaanse dollars. Het was een heel ingewikkelde constructie waarvan ik achteraf denk: hoe héb ik het kunnen geloven! Maar ik was zó ingepakt.
Het begon met kleine bedragen. En ik zag dat ik ook winst maakte die werd uitgekeerd via die Chinese bank. Dat kon ik allemaal zien in mijn bankaccount. De bedragen werden steeds hoger. Uiteindelijk had ik 2 ton op die rekening! En toen wilde ik weleens weten hoe ik dat geld van die Chinese rekening op mijn Nederlandse bankrekening kon krijgen. Maar daar kreeg ik steeds geen antwoord op. Het was elke keer iets als: het kán wel, maar je moet eerst nog even iets storten. Toen begon ik wel te vermoeden dat er iets niet klopte. En nadat ik erop bleef hameren ging opeens haar account op zwart. Het was over.”
Al snel werd duidelijk dat het hele verhaal een façade was: de Chinese bank bestond helemaal niet, het account was nep, en Henk bleek helemaal niet écht met de bekende Chinese vrouw contact te hebben gehad. Haar identiteit was misbruikt door oplichters.
“In eerste instantie kwam ik in een diep gat terecht. Ik was een hoop geld kwijt: ruim 50.000 euro. En daarnaast werd ik overspoeld door emoties: boosheid en een enorme partij schaamte. Alleen mijn vrouw wist ervan. Ik had gelukkig wel al veel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling en dat heeft me er doorheen geholpen. Heel langzaam komt dan de acceptatie. En toen ben ik het ook aan anderen gaan vertellen. Eerst aan mijn zoon, maar ook aan collega’s, kennissen, en ik heb het op Facebook gezet. Hoe meer mensen ik het vertelde, hoe vaker ik van anderen hoorde dat zij óók waren opgelicht. Ze gaven het schoorvoetend toe: ‘Ik heb het nooit eerder verteld, maar ik heb zoiets ook meegemaakt’. De hoeveelheid verloren geld is daarbij niet eens bepalend, maar die emoties en schaamte, daar moet iedereen doorheen.”
Volgens Henk zit een deel van de oplossing dan ook in het praten en het doorbreken van de schaamte. “Het is echt belangrijk om er met anderen over te praten. Het is deel van de verwerking én de omvang wordt duidelijker. Door de schaamte houden mensen hun mond, en het probleem is dus veel groter dan wij denken. Daarom ben ik ook vrijwilliger geworden bij Slachtofferhulp Nederland. Ik heb geaccepteerd dat ik mijn geld kwijt ben en wil mijn ervaring en kennis nu gebruiken om anderen te waarschuwen. Want je moet dit verhaal blijven herhalen zolang er nog dagelijks mensen intrappen.
Natuurlijk heb ik contact gehad met de politie, de Fraudehelpdesk en de bank. Maar wat mij uiteindelijk het meest heeft geholpen waren de contacten met lotgenoten. Het gevoel wanneer je merkt dat er anderen zijn met dezelfde ervaring, de herkenning…”
Nee, zich schamen voor wat hij heeft meegemaakt doet Henk niet meer. “Ik weet dat ik niet de enige ben. En als mensen er toch iets van vinden, denk ik: het is een kwestie van tijd, want iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ik hoop alleen maar dat mensen door mijn ervaring gewaarschuwd zijn. Ik zou iedereen willen zeggen: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, kijk er dan nog eens drie keer extra naar!”
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen