Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHoe kies je de juiste alarm noodknop?

Hoe kies je de juiste alarm noodknop?

Vrijdag 15 november 2024

Naar mate we ouder worden neemt het risico op vallen steeds meer toe. Meestal gebeurt er niets ernstigs en hebben we wat blauwe plekken en schrammen. Maar soms vallen we en kunnen we niet meer zelf opstaan of hebben we iets gebroken of een heftig bloedende wond. En je zult altijd zien dat je bent gevallen op een plek waar je niet meer bij je telefoon kunt om iemand te waarschuwen. Dan ben je blij dat je een noodknop op je lichaam draagt waar je alleen maar op hoeft te drukken om hulp op te roepen.

Er zijn vele aanbieders van noodknoppen in allerlei afmetingen en met of zonder abonnement. Ook zijn er grote prijsverschillen in de maandelijkse kosten. Omdat zorgverzekeraars de maandelijkse kosten niet of slechts een klein deel vergoeden is het belangrijk om hierin een verstandige keuze te maken. Maar hoe kies je de noodknop die het beste bij jou past?

De eerste keuze die je moet maken is, wil je het alarm alleen thuis of ook onderweg kunnen gebruiken? Als je het alarm ook onderweg wil gebruiken vallen alle alarmen met een basis station af. De tweede keuze die je moet maken is, wie moet de alarm oproep als eerste ontvangen. Zijn dat eigen contactpersonen (familie of buren) of een meldkamer. Als je kiest voor eigen contactpersonen dan is het belangrijk dat je altijd een alarm kiest waarbij de meldkamer alsnog de alarmoproep ontvangt als de contactpersonen een keer niet reageren (meldkamer achterwacht functie).

Dan moet je kiezen wat voor soort noodknop je wilt gaan dragen. Wil je de noodknop aan je pols dragen of toch liever voor op je borst. Belangrijk daarbij is dat de noodknop niet te groot en plomp (zwaar) is. Een gewicht van boven 25 gram zit al snel “in de weg” en kleine afmetingen zijn comfortabeler te dragen. Verder is belangrijk dat je de noodknop niet regelmatig moet opladen. Dit kun je vergeten waardoor het alarm niet meer werkt .

Een polsalarm heeft als voordeel dat je deze 24 uur per dag kunt dragen en vaak ook mag gebruiken onder de douche. Een nadeel van de polsband kan zijn dat als je valt en je breekt de pols waar je niet het polsalarm draagt dat je niet meer op de noodknop kunt drukken. Een alarmknop met halsketting heeft als voordeel dat je deze altijd met één vrije arm kunt indrukken, maar vaak zijn het niet de mooiste halssieraden. Meestal kun je er niet mee slapen omdat de kans op een vals alarm groter is tijdens bewegen in je slaap. Sommige aanbieders hebben van de noodknop een sieraad gemaakt en er zijn ook aanbieders waar je de noodknop discreet onder je bovenkleding kunt dragen met een kledingclip.

Dan zijn er best grote prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders. Voor een professioneel alarm ben je altijd verplicht om een abonnement af te sluiten. Alarmen zonder abonnement (vaak met prepaid tegoed) zijn alleen naar eigen contactpersonen en altijd zonder meldkamer achterwacht. Als niemand reageert komt er geen hulp met alle gevolgen van dien. Bovendien kan tijdens een noodsituatie het prepaid tegoed op zijn of ontoereikend waardoor het alarm niet werkt. Dit zijn allemaal factoren die bij een professioneel alarm met een abonnement zijn uitgesloten. Opvallend is dat de goedkopere professionele aanbieders vaak hetzelfde of in sommige gevallen zelfs meer bieden dan de duurdere aanbieders. Zo kun je al een abonnement afsluiten onder €10,- naar eigen contactpersonen met meldkamer achterwacht. Abonnementen direct naar de meldkamer worden onder €15,- aangeboden.

Wilko van der Meer is directeur/eigenaar van Persafe alarmering www.persafe.eu