Het thema wonen lééft in Goirle en Hilvarenbeek
Vrijdag 27 oktober 2023Goed wonen en goede zorg zijn niet meer zo vanzelfsprekend als we lang dachten. We moeten langer zelfstandig en zelfredzaam zijn. Maar hoe? Daar hebben de lokale seniorenverenigingen in de gemeenten Goirle en Hilvarenbeek succesvolle ideeën over. Met goede voorlichting en een breed netwerk zetten ze niet alleen senioren, maar ook de gemeenten en andere organisaties in beweging.
De toekomst van uw woonplezier begint nu. Met uw gedachten erover. Waar wilt u wonen als u straks de trap niet meer op kunt? Kunt u over een paar jaar uw tuin nog onderhouden? Dat zijn geen makkelijke vragen als u fit bent en al dertig jaar in hetzelfde huis woont. Veel mensen schuiven ze liever nog even voor zich uit. Helaas zijn er voorbeelden genoeg van mensen die van de ene op de andere dag niet meer alleen thuis konden zijn. Een nare val, een hersenbloeding, een gezonde zestiger die opeens langzaam minder gaat zien. En dan: de hond niet meer kunnen uitlaten. Niet meer alleen boodschappen kunnen doen.
Het zijn de verhalen die Els van Daal, beleidsmedewerker van KBO-Brabant, al jaren deelt tijdens de bijeenkomsten die zij met lokale KBO-Afdelingen organiseert. Ze gaan gepaard met verontrustende cijfers: de komende jaren verdubbelt het aantal senioren. En ook het aantal mensen met dementie zal verdubbelen. In 2040 is een op de vijf Nederlanders ouder dan 75.
Van alle 75-plussers woont 92 procent zelfstandig en 85 procent daarvan wil liever niet verhuizen, terwijl de helft van de woningen niet geschikt is om oud in te worden. Er zijn nu al 15.000 verpleeghuis- plaatsen te weinig. En gezien het tekort aan medewerkers in de zorg, zal dat aantal de komende tijd alleen maar stijgen.
‘We moedigen mensen aan om over hun woon- en zorgtoekomst na te denken’
Patsboem
Bij Liedeweijde Majoor kwam het verhaal van Els van Daal “patsboem” binnen, zo vertelt ze. Majoor is in het bestuur van Senioren Goirle verantwoordelijk voor belangenbehartiging en wist: hier moeten we meer mee doen. ‘Mensen denken al snel: het komt allemaal goed, alles wordt later voor me geregeld. En ik wil de buurvrouw heus wel helpen als ze even hulp nodig heeft. Maar door het verhaal van Els wist ik: het wordt niet allemaal geregeld. En als ze langere tijd hulp nodig hebben, weet lang niet iedereen op wie ze kunnen terugvallen. Daarom vond ik dat wij hier als lokale seniorenvereniging iets mee moesten doen. We moeten mensen aanmoedigen om hierover na te denken, ze helpen om hun netwerk in de buurt te versterken. Zodat we met elkaar zorg kunnen uitstellen.’
Het afgelopen jaar organiseerden de lokale seniorenverenigingen in Goirle en Hilvarenbeek met hulp van hun koepel- vereniging KBO-Brabant vier bijeenkomsten over wonen, zorg en welzijn. Daar kwamen honderden mensen op af, vooral dankzij de goede reclame vooraf. In hun eigen nieuws- brieven voor leden en in de plaatselijke krant Goirles Belang stonden steeds een advertentie en ook paginagrote artikelen over het onderwerp.
Sparringpartner
De bijeenkomsten leverden niet alleen 204 nieuwe KBO-leden op, maar trokken ook de aandacht van de gemeente Goirle. ‘Daar waren ze heel blij’, vertelt Majoor. ‘Tijdens de bijeenkomsten hebben we de aanwezigen een vragenlijst over wonen laten invullen. De gemeente gebruikt de gegevens uit deze enquête nu bij de nieuw te ontwikkelen woonzorgvisie. Wij zijn een serieuze gesprekspartner voor de gemeente geworden.’
De aandacht voor wonen, zorg en welzijn stopte niet na de vier succesvolle bijeen- komsten. Inmiddels staan er alweer nieuwe bijeenkomsten gepland en ook heeft Senioren Goirle onlangs via de gemeente een flinke landelijke subsidie ontvangen vanuit de GALA-gelden. GALA staat voor Gezond en Actief Leven Akkoord. De overheid stelt vanuit dit programma geld beschikbaar voor preventief beleid. ‘Wij hebben bij de gemeente een subsidieaanvraag gedaan voor het project Goed voor Elkaar zodat we mensen kunnen helpen bij het opzetten van een goed sociaal netwerk. De subsidie is toegewezen. Met dit geld kunnen we een projectleider inhuren die ons gaat helpen onze plannen verder uit te rollen’, zo zegt Majoor. Hoe dat precies vorm krijgt wordt de komende maanden duidelijk, maar zeker is dat ook andere verenigingen worden betrokken. ‘We hebben hier in de gemeente een rijk verenigingsleven, dus die moeten we er zeker bij betrekken. We moeten gebruik maken van wat er al is en willen niemand overslaan.’ Senioren Goirle en Senioren Belangen Riel hebben samen met een plaatselijke sportschool vanuit de GALA-gelden ook een subsidie gekregen voor een plan om senioren meer in beweging te krijgen. De mensen die zich daarvoor inschrijven, krijgen een gratis gezondheidstest, waaruit dan een advies volgt voor een bepaald beweegprogramma of een val- preventieprogramma.
Communicatie en netwerk
Goede communicatie en aandacht besteden aan het netwerk blijken twee belangrijke succesfactoren. ‘En als je je erin gaat verdiepen, dan zie je dat er bij de gemeente, maar ook bij de landelijke overheid en andere fondsen, bijvoorbeeld de Rabo Foundation, altijd wel potjes beschikbaar zijn. Dat uitzoeken kost tijd en die aanvragen schrijven ook, maar uiteindelijk heb je wel geld nodig om je doel te bereiken.’ Met hart en ziel zet Majoor zich in voor dit belangrijke onderwerp. Maar ze benadrukt dat ze dit niet alleen doet, maar met het hele bestuur van Senioren Goirle en samen met Senioren Belangen Riel en Senioren Netwerk Hilvarenbeek. ‘Bij die gemeente lopen dingen net weer anders, dus daar moet je rekening mee houden. Maar verder kunnen we veel kennis uitwisselen.’
Wat haar betreft is dit dus pas het begin.
‘Mensen denken al snel: het komt allemaal goed, alles wordt later voor me geregeld’
Blijven hameren
Het onderwerp wonen leeft. Er zijn allerlei buurtinitiatieven, sommigen starten een Whatsappgroep, anderen organiseren ontmoetingen. Op het gebied van de woningbouw is er in Goirle nog wel wat ruimte voor verbetering. In het centrum ligt een prachtige locatie die zich uitstekend leent voor nieuwe levensloopbestendige woonvormen. De lokale seniorenverenigingen blijven bij de gemeente hameren op het belang van betaalbare en toekomstbestendige woningen voor senioren.
Sommige leden vinden dat de activiteiten wat te politiek worden. Die vinden dat hun verenigingen zich moeten richten op de gewone activiteiten: de kaartmiddagen en beweeguurtjes. ‘Die ontmoetingen zijn inderdaad een heel belangrijk onderdeel van onze vereniging en die blijven we zeker ook organiseren’, zegt Majoor. ‘Maar omdat wij zoveel senioren vertegenwoordigen en hun woon- en zorgtoekomst belangrijk is, moeten we ook bij de gemeente van ons laten horen. Daar blijven we ons als bestuur dus zeker voor inzetten.’
Beeld Christian Keijsers
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen