Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHet recht moet zegevieren

Het recht moet zegevieren

Vrijdag 15 maart 2024

De Juridische helpdesk van KBO-Brabant/Zeeland heeft de afgelopen jaren honderden mensen geholpen bij het oplossen van zaken op het gebied van letselschade, sociale verzekeringen, Wmo-kwesties, verzekeringen en erfzaken.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Oud-advocaat Marius de Jong (78) was één van de oprichters van de Juridische helpdesk. Alleen al vorig jaar behandelde Marius samen met zijn collega-vrijwilligers ruim honderdtwintig zaken. “Het zijn meestal zaken waar ouderen in hun eigen omgeving tegenaan lopen, zoals burenrecht, consumentenrecht en familierecht”, vertelt hij. Marius wilde ook na zijn pensionering met zijn oude vak bezig blijven. “Ik kan me nog steeds heel boos maken om dingen die niet goed gaan of onrechtvaardig zijn. Daarom wilde ik dit werk blijven doen. Als je met pensioen bent moeten bovendien de hersenen blijven kraken. De zaken waarin ik mijn tanden heb gezet waren niet zelden flinke puzzels. Die mee helpen oplossen maakt mensen heel blij.”

Marius de Jong: “We voorzagen in een grote behoefte”

Rechtswinkels

Marius de Jong stond niet alleen aan de wieg van de Juridische helpdesk van KBO, maar ook aan die van de inmiddels in heel Nederland bekende Rechtswinkel. “In 1969 richtte ik samen met enkele medestudenten van de Universiteit van Tilburg een Juridische EHBO op, bedoeld voor mensen die niet voldoende voor zichzelf konden opkomen”, haalt Marius herinneringen op. Dat was het begin van de Rechtswinkel, waarvan er nu zo’n tachtig door heel Nederland zijn. “In die tijd waren er nog geen klachtencommissies, ombudsmannen en rechtsbijstandsverzekeringen. Dus we voorzagen in een grote behoefte.”

Afscheid

Een half jaar geleden nam Marius afscheid van de Juridische helpdesk. Voor zijn jarenlange inzet werd hij geëerd met de KBO-onderscheiding Zilver met goud. Bovendien staat er een mooi afscheidsartikel in de komende editie van ONS Magazine. “Omdat we steeds weer merken dat ouderen vaak door de bomen het bos niet meer zien is de helpdesk van KBO zo hard nodig”, vindt Marius. “Maar het helpdeskclubje wordt helaas steeds kleiner. Daarom roep ik alle al dan niet gepensioneerde juristen of mensen met een juridische achtergrond op zich vrijwillig in te zetten voor de helpdesk.” Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met KBO-Brabant/Zeeland. Want versterking is inderdaad hard nodig!

Auteur

Afbeelding voor Adri van Esch

Adri van Esch