Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHerinnert u zich De Heikrekels nog?

Herinnert u zich De Heikrekels nog?

Vrijdag 15 maart 2024

Kent u ze nog, de tranentrekkende liefdesliedjes van De Heikrekels en Corry en de Rekels? Zingt of neuriet u nog mee met hits als ‘Waarom heb jij mij laten staan?’ en ‘Huilen is voor jou te laat’? De jaren zestig en zeventig waren een bijzondere tijd. Deel uw muzikale herinneringen aan die periode met de lezers van ONS Magazine!

De eenvoudige Nederlandstalige muziek uit de jaren zestig en zeventig is in de vergetelheid geraakt, constateert Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode met enige weemoed. Jan is groot liefhebber van de voor zijn gevoel rustigere muziek uit die tijd en ook verwoed verzamelaar van singeltjes. “In Brabant kenden we in die jaren talrijke dansorkesten die met wisselend succes probeerden te scoren met eenvoudige liefdesliedjes over de Maria’s, Monica’s, Sonja’s en zelfs de Juanita’s en Magdalena’s”, blikt Jan terug. “Platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes spon er garen bij.”

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Bij de dancing

Herinneringen aan de jaren zestig komen spontaan bovendrijven als Jan het singeltje ‘Waarom heb jij mij laten staan?’ van de Geldropse formatie De Heikrekels op de platenspeler legt. “De groep speelde in danszalen in de wijde omgeving rond Eindhoven en menig stel heeft tijdens het dansen op hun muziek de ware gevonden”, glimlacht de muziekliefhebber. “Ik zie ze nog staan: massa’s bromfietsen – met daar tussen mijn hoog-stuur-Puch – rond de dancings in bijvoorbeeld Valkenswaard, Uden, Vught, Breugel, Lieshout en mijn eigen Rooi. In die tijd stapten we rond acht uur ’s avonds de dancing in en gingen we rond middernacht weer op huis aan.”

Parodie

“De Heikrekels waren de gangmakers in het genre van tranentrekkende liefdesliedjes”, weet Verhagen. “Een hele reeks andere groepjes volgde: De Torico’s, Con Forza, Radi Ensemble, De Four Tak en Corry en de Rekels. De Heikrekels braken landelijk door in 1967 met de single ‘Waarom heb jij me laten staan?’. Het nummer haalde de zesde plaats en stond maar liefst 34 weken in de top 40. Het kwam daardoor op nummer 1 in de top 100 van 1967. Vóór de Stones, The Monkees en Tom Jones! Hun populariteit was zo groot dat de Delftse band After Tea een Heikrekels-parodie uitbracht met als titel ‘Moest dat nou?’”

Uw herinneringen

Net als Jan is ook de redactie van ONS Magazine heel benieuwd of u de eenvoudige liefdesliedjes van destijds mist. Hebt u herinneringen aan deze tijd en aan deze muziek? Laat het ons weten! Vertel waar, hoe en met wie u in de weekenden uitging en welke (regionale) bands daar speelden. Aan welke groep en welk nummer heeft u speciale herinneringen? En misschien heeft u er ook nog wel een foto bij!

Mail ons uw herinneringen aan die tijd en die muziek via redactie@onsmagazine.nl onder vermelding van ‘Mijn herinneringen’.