Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHeeft u het al goed geregeld?

Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >

Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >

Het belang van een goed testament en levenstestament

Heeft u het al goed geregeld?

Dinsdag 10 december 2024

We denken liever niet aan de dood. Toch willen we alles goed geregeld hebben voor onze nabestaanden. Een testament kan daarbij helpen, maar wordt vaak uitgesteld.Herkenbaar? “Het is duur en ingewikkeld, dat doen we volgend jaar wel”

Een waterdicht testament zorgt ervoor dat zaken goed geregeld zijn én het bespaart uw nabestaanden zorgen, belasting en ei­gen bijdrage in de zorg. Zo was er laatst iemand die dankzij een goed testament 80.000 euro erfbelasting bespaarde. De erf­rechtspecialisten van Erfrechtplanning we­ten als geen ander hoe u met een slim tes­tament een fiscaal voordeel kunt behalen.

“Meer dan 11 miljoen Nederlanders heb­ben geen testament en veel testamenten zijn verouderd”, weet Kelly Boermans, me­de-eigenaar van Erfrechtplanning. Sinds 2010 is de vrijstelling van de erfbelasting bij kleinkinderen verdubbeld. Daarmee is het gelijkgetrokken met de vrijstelling erfbelasting van eigen kinderen en is het fiscaal gunstiger geworden om de kinde­ren én kleinkinderen te laten erven. Re­gelmatig wordt de maximale vrijstelling voor de erfbelasting – 25.187 euro – aan de kleinkinderen toebedeeld. Dit gaat echter wel ten koste van de erfenis van de eigen kinderen.

De eigen bijdrage in de zorg is sinds 2013 onder meer afhankelijk van het vermo­gen. Een groot aantal testamenten is daar niet op aangepast. Bij aanwezigheid van spaargeld of wanneer de woning is afge­lost, is het verschuldigde bedrag hoger dan wanneer er niets op de bankrekening staat of afgelost is. Hoe meer vermogen, hoe meer u betaalt aan eigen bijdrage in de zorg. Dit kan snel oplopen tot 2.900 euro netto per maand. Om nog maar te zwijgen van het hoge bedrag aan erfbe­lasting dat erfgenamen vaak moeten be­talen bij een praktisch afbetaalde woning. Gelukkig kunnen al deze kosten beperkt worden met een goed testament.

Nog belangrijker dan een testament is een levenstestament. In een levenstesta­ment is vastgelegd wie de zaken regelt als u dit zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld bij dementie of een beroerte. Er staat in wie zich over de financiën buigt, wie be­slissingen neemt bij medische kwesties én u kunt ook een tweetal wilsverklarin­gen opnemen. Ook kunt u met een goed levenstestament besparen op de eigen bijdrage in de zorg.

Heeft u al een testament en levenstestament maar twijfelt u of het nog steeds aan uw wensen voldoet, meldt u zich dan aan voor de lezing.

Heeft u géén testament en levenstesta­ment? Meldt u zich dan ook aan voor de gratis lezing bij u in de buurt. In een comfortabele setting vertelt onze erfrechtspecialist u geheel vrijblij­vend wat u moet weten over een goed testament en levenstestament.

U bent van harte welkom!

Bespreekt u deze belangrijke zaken liever 1-op-1?

Maakt u dan een afspraak. Een erf­rechtspecialist van Erfrechtplanning komt vrijblijvend en kosteloos bij u thuis om de mogelijkheden met u te bespreken.

Wilt u zich eerst oriënteren, vraag dan de gratis brochure hier aan.

Lezing bijwonen?

U kunt de lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven op www.erfrechtplanning.nl of te bellen naar 085 – 303 76 87.