Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGoed nieuws: koppeling tussen AOW en minimumloon blíjft

Goed nieuws: koppeling tussen AOW en minimumloon blíjft

Vrijdag 12 januari 2024

In 2022 werd geprobeerd de verhogingen van de AOW-uitkering en het minimumloon van elkaar los te koppelen. Het minimumloon zou wel stijgen, de AOW niet, was het plan. Het voorstel haalde het niet, mede dankzij luide protesten. De Eerste Kamer besloot onlangs dat een dergelijk voorstel niet nog eens op tafel mag komen. Op aangeven van Martin van Rooijen oordeelde de Senaat dat de koppeling van de AOW een onlosmakelijk onderdeel moet blijven van ons stelsel van sociale zekerheid!

Het minimumloon zou met 7,5 procent verhoogd worden, de AOW niet. Dat besloot het kabinet Rutte IV begin 2022. Dat besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel, want de AOW-uitkering was al ruim veertig jaar gekoppeld aan het minimumloon. Als dat steeg, ging ook de AOW omhoog. Dat was reeds sinds 1980 in de wet vastgelegd.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden
Foto: Shutterstock

Felle kritiek

Om geld te besparen wilde het kabinet het minimumloon en de AOW eenmalig van elkaar loskoppelen. Daar kwam hevig protest op, onder meer met petities die door bijna tweehonderdduizend mensen werden getekend. De oppositiepartijen bekritiseerden het voorstel fel en zelfs de seniorenafdelingen van VVD, CDA en D66 keerden zich openlijk tegen het plan. De aanvullende pensioenen hadden in vijftien jaar tijd al zo’n 20 procent aan koopkracht verloren. Daarbovenop kregen gepensioneerden te maken met sterk stijgende prijzen voor energie en de dagelijkse boodschappen. De AOW niet verhogen was géén optie, was de terechte kritiek.

AOW-uitkering in drie stappen omhoog

Het kabinet kon niet om de luide protesten heen en het keerde op haar schreden terug. In de Voorjaarsnota van mei 2022 werd vastgelegd dat de AOW, net als het minimumloon, in drie stappen omhoog zou gaan: met 2,5 procent in 2023, 2024 en in 2025. Een mooi resultaat van eendrachtig de handen ineenslaan voor een duidelijke en breed gedragen proteststem. Tot en met 2025 was de koppeling tussen minimumloon en AOW ‘gered’, maar hoe zou het daarna gaan?

Duidelijkheid

Zou de AOW niet weer een speelbal van de politiek kunnen worden? Kon het eenmalig of tijdelijk niet verhogen van de AOW-uitkering zomaar opnieuw op tafel komen? Om dat voor te zijn en om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen legde senator Martin van Rooijen de Eerste Kamer een motie voor. In de motie stond dat de koppeling van de AOW ook in de toekomst een onlosmakelijk onderdeel moet blijven van ons stelsel van sociale zekerheid en bestaansminimum. De motie van de 50PLUS-senator werd aangenomen. De meerderheid van de Eerste Kamer stelt: “De koppeling is in de wet vastgelegd als onderdeel van ons sociaal denken, mede op basis van volledige overeenstemming met werkgevers en werknemers en hun organisaties”.

Steun

De motie van Van Rooijen om de koppeling tussen AOW en minimumloon onlosmakelijk te maken werd gesteund door GroenLinks-PvdA, SGP, CDA, PVV, FVD, SP, PvdD, BBB, OPNL en 50PLUS. D66, VVD, JA21, ChristenUnie en Volt stemden tegen de motie.

Auteurs

Afbeelding voor Adri van Esch

Adri van Esch