Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGezonder door cultuurbeleving

Gezonder door cultuurbeleving

Vrijdag 29 september 2023

Wist u dat mensen door cultuurbeleving minder eenzaam én gezonder zijn? Kunst- en cultuurparticipatie zorgt voor ontmoeting en verbinding. Precies daarom heeft Kamerata Zuid de voorstelling Grijs Gedraaid® samengesteld.

 class=

Kamerata Zuid nodigt alle generaties uit om te genieten van de muzikale theater­ show Grijs Gedraaid®. Deze voorstelling brengt mensen samen door middel van muziek, beweging en creativiteit, en biedt de perfecte gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

De middag begint met muziek van singer­ songwriter Maaike Ouboter, bekend van haar ontroerende debuutsingle Dat ik je mis, die Nederland tien jaar geleden in zijn greep hield. Samen met het 22­koppige orkest Kamerata Zuid speelt Maaike haar Nederlandstalige nummers, inclusief liedjes van haar laatste album Harnas van Glas. Daarnaast kan het publiek meezingen met bekende Nederlandstalige nummers als Smoorverliefd van Doe Maar en Zing, vecht, huil, bid van Ramses Shaffy. Vervolgens kunt u zich laten meeslepen door de bewegingen van danser en choreograaf Andrew Greenwood van Switch2Move. Vanuit uw comfortabele theaterstoel wordt u uitgenodigd om mee te bewegen en contact te maken met anderen. Tenslotte kunt u samen met trainer en beeldend kunstenaar Eva Durlacher op een creatieve manier praten over muzikale herinneringen en ervaringen. Projectleider Lieke van Harteveld vertelt: ‘Deze voorstelling is meer dan een mooi concert. Door corona en verschillende ontwikkelingen in de zorg en de maat­ schappij, zien we dat eenzaamheid onder senioren een serieus probleem is. Dat heeft effect op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Theater en beeldende kunst zijn een geweldig medicijn. Het brengt mensen bij elkaar en zelfs in beweging. Ook de World Health Organization onderschrijft dat kunst en cultuur de gezondheid bevorderen. Als mensen minder eenzaam zijn, zij ze gelukkiger, leven ze langer en hebben ze minder zorg nodig.’

De voorstelling is in november en december in verschillende theaters door het land te zien. Kom naar Grijs Gedraaid®, geniet van een middag vol muziek, dans en creativiteit, en beleef het samen. Kijk voor het gehele programma en de speeldata op www.kameratazuid.nl/concert/grijs­gedraaid2023

Kamerata Zuid

Het orkest speelt zowel klassieke als eigentijdse muziek en heeft vaak bijzondere samenwerkingen met andere bekende artiesten. Onlangs trad het orkest op met rockster Jett Rebel en componist Chiel Meijering en ook met Anneke van Giersbergen en componist Anthony Fiumara.

BeeldJostijn Ligtvoet