Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGezond van lijf en geest

Gezond van lijf en geest

Vrijdag 17 mei 2024

Ruim tweehonderd senioren uit Bavel en Ulvenhout lieten zich informeren over gezond ouder worden en hun eigen gezondheid tijdens een speciale Gezondheidsmarkt. De Gezondheidsmarkt in Ulvenhout was een uitgebreide versie van de Vitaliteitsdagen die KBO-Brabant in de hele provincie faciliteert en ondersteunt. De dag in Ulvenhout had als extraatjes onder meer interactieve bijeenkomsten over gezonde voeding, valpreventie en Gezondheid En Techniek, het zogenaamde GET-lab.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Het GET-lab van Avans Hogeschool lichtte een tipje van de sluier op over wat er allemaal mogelijk is en in de toekomst gaat worden om mensen met technische hulpmiddelen gelukkiger te maken en langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Daarnaast bemanden diverse organisaties, bedrijven en instanties een marktkraam. “Als je alle marktkramen bezocht en meedeed aan de aangeboden testen en metingen wist je na verloop van tijd hoe gezond je bent”, vertelt voorzitter Henk van der Loo van KBO Ulvenhout. “Je kon leren hoe vallen te voorkómen, toegespitst op je eigen situatie. Je kon je ogen laten meten, je gehoor laten testen, informatie krijgen over mondgezondheid, voeding, medicijngebruik en mogelijkheden voor thuiszorg.”

Lovende woorden

De Gezondheidsmarkt, die was georganiseerd door KBO Ulvenhout in samenwerking met KBO Bavel, KBO-Brabant, Het Damescollectief en de Vrijwillige Hulpdienst, was een groot succes, stelt Henk van der Loo tevreden vast. “De reacties van de deelnemers waren zonder uitzondering positief. De kersverse Bredase wethouder Arnoud van Vliet, die onder meer zorg, ouderen, de Wmo, mantelzorgers en vrijwilligers in zijn portefeuille heeft, verrichtte de officiële opening. Hij liet zich goed voorlichten en deed persoonlijk mee aan een aantal testen. De wethouder sprak lovende woorden over de markt.”

Tal van testen

Deelnemers aan de Gezondheidsmarkt werden zich ervan bewust dat een gezond leven een combinatie is van geest en lijf, en dat er veel mogelijk is om het leven nog aangenamer te maken door daar zelf wat aan te doen. “Bijzonder was dat er zowel op lichamelijk als geestelijk vlak erg veel te doen was”, vervolgt Henk van der Loo. “Er waren tal van testen waar je je vitaliteit kon meten. Denk hierbij aan onder andere lenigheid, reactiesnelheid, balans, kracht, conditie en loopvermogen.”  

Positieve gezondheid

Op de markt werd ook uitgebreid stilgestaan bij ‘positieve gezondheid’. Van der Loo: “Als deelnemer kreeg je een beter inzicht in de kwaliteit van je eigen leven. Je moest, om een paar voorbeelden te geven, vragen beantwoorden over je dagelijkse functioneren. Ben je in staat om zelf je boodschappen te doen? Maar ook over meedoen: vind je dat je voldoende sociale contacten hebt? Heb je veel stress of ben je onderhevig aan veel of te veel stemmingsveranderingen? Je vulde een aantal vragen in over die onderwerpen en daardoor kreeg je inzicht in je eigen welbevinden. Dat is een eerste stap om een beter inzicht te krijgen in je eigen leven. En daarmee waren alle deelnemers erg blij.”

Voor meer informatie over de Vitaliteitsdagen: bel of mail Marian van Balen of Ellen Willemsen van KBO-Brabant: telefoon (073) 644 40 66 of per mail: info@kbo-brabant.nl

Foto’s: Harm Scholten