Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGesprekstraining Leren luisteren
Projectgroep Identiteit en Zingeving

Gesprekstraining Leren luisteren

Vrijdag 28 april 2023

Thema’s zoals eenzaamheid, leuk oud worden en rouw bespreekbaar maken, in vertrouwde groepen. Dat is het doel van de projectgroep Identiteit en Zingeving van KBO Gelderland.

‘We ondersteunen KBO-Afdelingen met activiteiten rondom onderwerpen die onder de leden leven, vertelt Henny Käyser- Fontaine (rechts op de foto), lid van de projectgroep. ‘We vinden het namelijk belangrijk dat onze activiteiten aansluiten op de behoefte. Medelid Moniek Steggerda (links op de foto): ‘We organiseren activiteiten voor leden, maar leren de KBO-Afdelingen ook hoe zij zelf activiteiten voor hun leden kunnen opzetten.’

Goed luisteren zorgt voor meer verbondenheid

Gesprekstraining

Een van de activiteiten is de gesprekstraining Leren luisteren, gegeven in Heilig Landstichting. Henny: ‘We leren deelnemers om op een respectvolle manier met elkaar te praten. Door goed te luisteren naar elkaar, mét aandacht en zónder oordeel. Dit zorgt voor meer verbondenheid. Want wie kent niet de gesprekken die niet willen vlotten, gesprekspartners die niet goed luisteren en de goedbedoelde adviezen waar je helemaal niet op zit te wachten? Met deze training willen we zorgen dat mensen dichter bij elkaar komen, zonder elkaar – onbedoeld – te irriteren.’ Moniek legt uit: De deelnemers oefenen door met elkaar te praten over persoonlijke gebeurtenissen. ‘Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat alles binnen de groep blijft. De verteller mag er daarna ook niet meer op worden aangesproken, tenzij diegene aangeeft dat dit goed is.’

Oproep: Nieuw lid projectgroep

De projectgroep zoekt nog een gemotiveerd lid, liefst een man. Heeft u affiniteit met zingeving? Vindt u het interessant om na te denken over levensbeschouwelijke onderwerpen rondom het bestaan en hier concrete activiteiten aan te verbinden?
E-mail dan naar: info@kbogelderland.nl

Ook beter leren luisteren?

 

In de training Leren luisteren leert u een goed gesprek te voeren en vooral goed te luisteren. De pilottraining is al volgeboekt. Bij voldoende interesse verzorgt de projectgroep nog een training.
Zou u ook graag deze training volgen? Geef dit dandoor aan info@kbogelderland.nl

Beeld: Michel ter Wolbeek