Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGelukkig en gezond met een oppashond

Gelukkig en gezond met een oppashond

Vrijdag 11 april 2025

De stichting OOPOEH koppelt ouderen aan een oppashond uit de buurt. Met een logeerhondje blijven senioren actief en genieten ze van fijne wandelingen, vrolijk gezelschap en leuke ontmoetingen. Zonder de permanente verantwoordelijkheid van een eigen hond.

Senioren die op een hond van een ander passen, het is een prachtige en zeer effectieve oplossing tegen eenzaamheid. De stichting OOPOEH koppelt ouderen en oppashonden aan elkaar. En dat leidt tot sociale verbinding, merkt Ellen Groneman, directeur van de stichting OOPOEH. “Wij koppelen al dertien jaar senioren aan een oppashond in de buurt en we hebben inmiddels al ruim 5.500 langdurende matches gemaakt. We bieden ouderen een gevoel van nut en zorgen voor meer beweging en buitenlucht.”

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Enorme impact

“Wat wij doen lijkt misschien simpel en klein, maar de impact van een match met een oppashond is enorm”, vervolgt Groneman. “Met een oppashond hebben ouderen meer gezelligheid in huis, meer beweging en meer sociale contacten. Een oppashond maakt gelukkig en gezond. Bewegen en wandelen is niet alleen goed voor de hersenen, maar verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat senioren die gezelschap en liefde krijgen van een hond minder vaak naar de dokter gaan en minder medicijnen gebruiken dan senioren zonder hond. Hun zorgvraag neemt daardoor af.” De cijfers staven de beweringen van Ellen Groneman: 76 procent van de deelnemers geeft aan meer sociaal contact te hebben, 73 procent heeft een betere fysieke gezondheid door de beweging en het wandelen, en 85 procent zegt een beter humeur te hebben.

Gevoel van welzijn

Dat langdurige eenzaamheid ongelukkig maakt en sociaal contact juist gelukkig is alom bekend. “De drempel om nieuwe mensen te leren kennen is lager wanneer je een gezamenlijke interesse hebt, zoals honden”, weet Groneman. “Daarom maken hondenbaasjes zo makkelijk een praatje met elkaar. Wandelen met een hondje is dan ook een effectieve manier om buurtbewoners te ontmoeten en sociaal isolement te doorbreken. Senioren die op een hond passen zijn vaker buiten, bewegen meer en voelen zich gewaardeerd, en dat draagt bij aan hun algemene gevoel van welzijn.”

Wandelen met Lou

“Wij zien dagelijks hoe waardevol de matches tussen een oppasoudere en de oppashond zijn, zowel voor de senioren als voor de honden én hun baasjes”, vertelt Groneman. “Een mooi voorbeeld is de match van de alleenstaande Afra met haar oppasteckel Lou. Zij zijn al 2,5 jaar gematcht en helemaal dol op elkaar. Tijdens de wekelijkse oppasdag loopt de 82-jarige Afra maar liefst 15.000 stappen, en dat met een nieuwe knie! Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook nog eens heel gezellig, want Lou begroet iedereen die ze onderweg tegenkomt.”

Een vuilnisbakkie

Afra vertelt dat ze heel vroeger thuis ook een hond hadden. “Een vuilnisbakkie, zo leuk”, glundert ze. “Ik ben een dierenvriend, maar ik heb altijd veel gewerkt. In de kledingbranche, op kantoor, dus toen was er de tijd niet voor. En ik ben alleen, dus dan begin je niet zo makkelijk aan een eigen hond.” Met de komst van Lou ging voor Afra een langgekoesterde droom in vervulling: een oppashond is een geweldige oplossing. “Het geeft zo’n vrolijkheid, een hondje in je leven. Helemaal stapeldol ben ik op dit knuffeltje. Ik raad iedereen met een hondenwens aan om zich te melden bij de stichting OOPOEH”, aldus Afra.

Meer informatie en aanmelden kan via oopoeh.nl, of bel met 0800 – 8011.

Foto’s:Bram Kloos