Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGelderse gastvrijheid
Het Pieterpad in de provincies van ONS (deel 2)

Gelderse gastvrijheid

Vrijdag 27 oktober 2023

Het Pieterpad bestaat veertig jaar en is met zijn ruim 500 kilometer de bekendste wandelroute van Nederland. De tocht loopt deels door de vier provincies waar ONS Magazine verschijnt: Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Reden genoeg om per provincie naar de hoogtepunten te kijken. Deze keer: Gelderland.

Ook in de grootste provincie van ons land laat het Pieterpad prachtige natuur zien. De zeven (deels) Gelderse etappes langs de roodwitte paaltjes voeren u langs akkers, door bos, langs water en door gezellige stadjes als Laren, Zelhem en Groesbeek.

Dat het ook een gastvrije provincie is, zult u merken in de cafeetjes, restaurants en B&B’s waar u uw voeten laat rusten. Maar, neem vooral ook ‘enige leeftocht’ (etenswaren, red.) mee, zo schreef Toos Goorhuis, een van de bedenkers van het Pieterpad, in een van de eerste wandel- gidsen, en ‘iets te drinken of dorstlessend fruit’. De route loopt namelijk vooral door rustige natuurgebieden, waar niet altijd direct een versnapering voorhanden is.

Etappes in Gelderland

Etappe 12: Holten-Laren (15km)
Etappe 13: Laren-Vorden (14km)
Etappe 14: Vorden-Zelhem (17km)
Etappe 15: Zelhem-Braamt (17km)
Etappe 16: Braamt-Millingenaande Rijn (25 km)
Etappe 17: Millingen aan de Rijn – Groesbeek (20 km)
Etappe 18: Groesbeek-Gennep (15km)

Halverwege

We schreven het vorige keer al: het Pieterpad bestaat dit jaar officieel 40 jaar. Jaarlijks bewandelen tussen de dertig- en vijftig- duizend mensen de bijna 500 kilometer lange route. Bij het bijzondere Kasteel Vorden bent u ongeveer op de helft van het hele Pieterpad. Vanaf daar is het naar de Sint-Pietersberg nog 256 kilometer en naar Pieterburen 232 kilometer, zo vertelt de houten wegwijzer u. Ook vindt u daar een plaquette met daarop de voetafdrukken van de twee bedenkers van deze mooie wandelroute.

In etappe 16 en 17 loopt u ook nog een paar kilometer door Duitsland. U wandelt bij onze oosterburen – even doorzetten – over de Eltenberg, waar u een schitterend uitzicht heeft over de Rijn. De berg en het naastgelegen plaatsje Elten hoorden tussen 1949 en 1963 bij Nederland. Nog steeds wonen er veel Nederlanders. Het zal u dus vast niet verbazen dat u bij de Eltenberg ook een heerlijke pannenkoek kunt eten.

Praktische informatie

Op www.pieterpad.nl vindt u een uitgebreide beschrijving van de verschillende etappes van het Pieterpad. Op de kaart ziet u ook precies waar u koffie kunt drinken, iets kunt eten of waar u kunt overnachten of kamperen. Het wandelpad is niet geschikt voor wie slecht ter been is of in een rolstoel zit. Sinds september is het Pieterfiets- pad geopend, ook geschikt voor rolstoel of scootmobiel.

Beeld Tourist Information Emmerich