Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGehoorproblemen horen er niet bij

Gehoorproblemen horen er niet bij

Vrijdag 15 maart 2024

“Gehoorproblemen op latere leeftijd horen er niet bij, er is iets aan te doen”, zegt Marina Heutinck, voormalig audicien en vrijwilliger bij de KBO-Vitaliteitsdagen. Marina spreekt met veel senioren over het plezier van goed horen. Ze geeft vanuit een onafhankelijke rol op de KBO-Vitaliteitsdagen 65-plussers tips om het gehoor te verbeteren.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

“Hoewel lawaai, leeftijd, erfelijkheid, ziekten, ongeluk, duiken en verstopping allemaal oorzaken zijn van gehoorproblemen, is er zeker iets aan te doen”, stelt Marina Heutinck. “De – sociale – gevolgen van slecht horen zijn groot, en slecht horen doe je niet alleen. Mensen zijn eerder moe en trekken zich terug, er ontstaan misverstanden, de veiligheid in het verkeer neemt af doordat mensen bijvoorbeeld auto’s niet horen en het houdt verband met dementie en depressie.”

Oud-audicien Marina Heutinck (links) geeft advies over horen

Gehoor testen

Marina constateert dat mensen gemiddeld zeven jaar te lang wachten om hun gehoor te screenen. Haar advies is om vanaf het zestigste levensjaar iedere drie jaar het gehoor te testen. “Horen doe je immers met je hersenen. Het is zo belangrijk om je hersenen te blijven prikkelen. Goed horen zorgt onder andere voor gezond oud worden.” Een obstakel kan de huidige toegestane geluidproductie zijn. De overheid staat een geluidsniveau van 103 decibel toe tijdens festivals. Dit levert gehoorschade op, zoals piepen in het oor. “In het kader van preventie zou dit zeker aangepakt moeten worden”, vindt Marina Heutinck. 

In ONS Magazine van maart staan praktische tips van Marina Heutink. Lees hier

KBO-Brabant/Zeeland zoekt gepensioneerde zorgverleners (zoals Marina)

Voor de KBO-Vitaliteitsdagen is KBO-Brabant/Zeeland op zoek naar voormalige zorgverleners, zoals audiciens, apothekers en fysiotherapeuten. KBO zoekt meer toppers zoals Marina. Uitgangspunt is dat een lokale Afdeling zorgverleners uit de wijk of gemeente betrekt. Voorheen was bijvoorbeeld Van Boxtel Hoorwinkels intensief betrokken bij de Vitaliteitsdagen, maar zij kampen met personeelstekorten. Het is fijn als onafhankelijke zorgverleners, die vaak ook ervaringsdeskundigen zijn, bij de Vitaliteitsdagen betrokken zijn om gerichte (ervarings)tips te geven.

Doet u mee? Neem contact op met Ellen Willemsen, projectleider Vitaliteitsdagen, via ewillemsen@kbo-brabant.nl