Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenFietsroute Eise Eisinga

Fietsroute Eise Eisinga

Vrijdag 16 februari 2024

Sinds 19 september 2023 mag het Eise Eisinga Planetarium in Franeker zich UNESCO’s werelderfgoed noemen.

Dit planetarium is het oudste nog in werking zijnde planetarium ter wereld en is als museum te bezoeken. Bij uw bezoek krijgt u een 15 minuten durende uitleg over de werking van het planetarium, de rest van het museum waaronder het raderwerk kunt u op eigen gelegenheid bekijken. Klik hier voor meer informatie.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Eise Einsinga werd geboren en getogen in Dronrijp, onderstaande fietsroute van ongeveer 25 km begint bij zijn geboortehuis op de Tsjerkebuorren 13 en gaat via de dorpen Schingen, Peins en Schalsum naar Franeker. Via Wjelsryp en Baaium gaat u weer terug naar Dronrijp.

Tijdens je fietsroute door Franeker en Dronrijp ontdek je het levensverhaal van Eise Eisinga en kom je langs het Koninklijke Planetarium, in september 2023 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is het oudste werkende planetarium ter wereld!

Eise Eisinga(21 februari 1744, Dronrijp ) groeide op als hoogbegaafde jongen. Hoewel hij moest werken in de wolkammerij van zijn vader, nam hij van zijn vader ook de interesse over voor sterrenkunde en rekenkunde. Al op jonge leeftijd liep hij wekelijks naar Franeker, waar hij in de Universiteit van Franeker (1585-1811) de wiskundeboeken van Euclidesbestudeerde. De Academie Franeker, zoals het nu heet, vindt je tegenwoordig aande Breedeplaats 1 in Franeker.

De Academie Franeker, zoals het nu heet, vindt je tegenwoordig aan de Breedeplaats 1 in Franeker. Eise leerde dankzij de vele uren zelfstudie alle facetten van astronomie. Ook zonnewijzers interesseerde hem mateloos. Hij publiceerde een boek met tekeningen van zo’n 150 zonnewijzers.