Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenFietsen gezocht in alle soorten en maten
(Kinder)fietsenplan ANWB

Fietsen gezocht in alle soorten en maten

Vrijdag 12 januari 2024

In Nederland kun je eigenlijk niet zonder fiets. Maar niet iedereen is in staat om een fiets aan tee schaffen. Denk daarbij aan vluchtelingen, maar ook aan gezinnen die het niet zo breed hebben. In Brabant is Charles Hermans begonnen met het inzamelen van fietsen in alle soorten en maten. Dat doet hij via het kinderfietsenplan van de ANWB. Inmiddels heeft hij in Brabant al 230 fietsen ingezameld. De bedoeling is om het werkgebied nu uit te breiden naar Limburg. De ingezamelde fietsen worden op een sociale werkplaats nagekeken en waar nodig gerepareerd. En zo gaan ze een waardevol tweede leven tegemoet.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

De eerste opzet van dit plan was om deze kinderfietsen via Stichting Leergeld te geven aan de kinderen van ouders die het zich financieel niet kunnen veroorloven een fiets voor hun kind te kopen. Weet u dat dit opgaat voor één op de vijf kinderen in Nederland! Deze actie is echter zo succesvol dat nu alle soorten en maten fietsen worden ingezameld en via de ANWB worden verdeeld. Het mooie is dat het op drie manieren werkt: we gaan verspilling tegen, want oude fietsen krijgen een nieuwe bestemming; we helpen mensen met beperkte toegang tot de arbeidsmarkt onder begeleiding aan een nieuwe baan via de sociale werkplaats én we maken vele families gelukkig en een stuk mobieler.

Met de vluchtelingenstroom uit Oekraïne is de vraag naar fietsen enorm toegenomen en onze voorraad fietsen droogt snel op. Wij zijn dus met spoed op zoek naar alle soorten en maten fietsen in welke staat dan ook. Van drie oude fietsen kunnen wij bijvoorbeeld weer één goede fiets maken.

U kunt een fiets doneren via kinderfietsenplan@anwb.nl of charles@chamir.nl (telefoon 06 – 53 200 937) en wij komen uw gedoneerde fiets ophalen. Vermeld daarom uw volledige adresgegevens en uw telefoonnummer als u een fiets wilt doneren.

Fietsenwerkplaats Kerkrade