Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘De vrije val vond ik fascinerend’
Loek Middel (98) uit Rosmalen

‘De vrije val vond ik fascinerend’

Vrijdag 29 september 2023

Bijna 100 jaar en dan nog uit een vliegtuig springen. Loek Middel wilde de adrenaline nog eenmaal voelen. De oud-paracommando van het KNIL sprong tijdens de Indonesische onafhankelijkheids- oorlog tientallen keren, maar de laatste sprong was al zeventig jaar geleden.

 class=
Loek Middel

‘De spanning die ik vroeger had, wilde ik graag nog een keer voelen. Het was prachtig en heel bijzonder! Zeker toen we uit de wolken kwamen en ik het weidse landschap overzag. Het parachutespringen kende ik natuurlijk al, alleen de vrije val van twee kilometer had ik nog nooit ervaren. Fascinerend! Vroeger ging de parachute meteen open als je uit het vliegtuig sprong. In oorlogssituatie wist je alleen niet wat je op de grond zou aantreffen.

Ik was een Topih Merah, een rode baret oftewel paracommando. Na de Indonesische onafhankelijk- heid ben ik naar Nederland gekomen en ben mijn hele leven beroepsmilitair geweest. Dat het Korps Commandotroepen mij uitnodigde nog een keer een tandemsprong te maken, vind ik een groot geschenk. Hoewel ik elk moment spannend vond, zou ik het zo weer doen, maar waarschijnlijk was dit het wel.’

Beeld Ivo Hutten