De Camino wandelen of fietsen in Brabant
Vrijdag 16 augustus 2024De Camino Brabant is een wandel- en fietstocht voor pelgrims door het schitterende Brabantse landschap.
De Camino Brabant omvat een route van driehonderd kilometer. Wie de route wandelt of fietst komt langs 62 Mariakapelletjes of Mariabeelden. Bij elke kapelletje en bij elk beeld kan men een unieke stempel halen. Daarvoor is een speciaal Camino Brabant Pelgrims Paspoort beschikbaar. Aan alle 62 locaties – kerken en kapelletjes – op de route heeft Camino Brabant officieel toestemming gevraagd en gekregen om een stempel neer te leggen.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenBrabants landschap
“Ik nam het initiatief voor Camino Brabant nadat ik vlak voor coronatijd een heel jaar hard had getraind om de noordroute van de Camino Santiago de Compostella te lopen”, vertelt Jan Groenen. “Maar plots ging Spanje op slot; mijn plan viel in duigen. Uiteindelijk heb ik de Portugese kustroute van Porto naar Santiago de Compostella gelopen. Twee weken lang, vaak langs de kust van Portugal of Spanje. Na 280 kilometer wandelen kwam ik aan in Santiago.” Toen Spanje vanwege corona dicht ging, liep Jan als alternatief vele prachtige kilometers in de buurt van Veldhoven. “Ik ben toen het Brabantse landschap steeds meer gaan waarderen”, vertelt Jan. “Steeds vaker liep ik samen met mensen uit mijn directe omgeving weer andere routes.” Die wandelingen gecombineerd met de fascinatie van Jan Groenen voor pelgrimsroutes brachten hem op het idee een Camino in Brabant op te zetten. “Camino Brabant is een pelgrimsroute door het Brabantse landschap, gestoeld op de waardes van de pelgrimsroute naar Santiago”, aldus Jan.
Tweeduizend pelgrims
De Camino Brabant voert langs ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. Sinds de opening van de route in april 2022 door de Bossche burgemeester Mikkers in de Sint-Janskathedraal hebben al meer dan tweeduizend pelgrims een stempelkaart gekocht. “We merken echter dat best veel ouderen moeite hebben met het zelf moeten downloaden van de bestanden die nodig zijn om de route goed te kunnen lopen of fietsen en het gebruik van deze bestanden”, constateert Jan. “Natuurlijk is de route goed aangegeven, maar op een tocht van driehonderd kilometer gebeurt het ooit dat een aanduiding verdwijnt. Dan kun je zomaar de verkeerde kant op lopen of fietsen. Ons plan is nu om een app te laten ontwerpen die makkelijker te gebruiken is. In de app moet dan bij elke kerk en kapel die een stempelpunt is het verhaal komen te staan van deze locatie. Zo combineren we het gemak van lopen of fietsen met een stukje erfgoedkennis.”
Kostbare zaak
Het opzetten van een app is een kostbare zaak, heeft de stichting Camino Brabant inmiddels gemerkt. “We hebben de eerste offertes voor een app ontvangen, maar het gaat ons eigen budget te boven”, stelt voorzitter Jan Groenen vast. “Als stichting zijn we volledig afhankelijk van onze inkomsten van het verkopen van de stempelkaart en van donaties. Tot nu toe hebben we al het geld wat we als bestuur er zelf in hebben gestoken om dit initiatief te starten terugverdiend. We hebben zelfs wat kunnen sparen, maar helaas niet genoeg om de app te laten ontwikkelen. Lezers, wandelaars en pelgrims die onze stichting willen steunen, kunnen dat doen via onze website caminobrabant.nl.”
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen