Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Blijf focussen op uw vitaliteit’

‘Blijf focussen op uw vitaliteit’

Vrijdag 15 maart 2024

Wie wil kunnen genieten van een actieve en gezonde oude dag, moet daar wel wat voor doen. Bijvoorbeeld de spieren versterken. Personal trainer Emile van der Bent vertelt over het belang daarvan, vooral ook voor senioren.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Tot op hoge leeftijd vitaal blijven is ieders wens. Natuurlijk heeft dat te maken met de fysieke gesteldheid – de één heeft daar meer geluk mee dan de ander. Maar zelf kunnen 60-plussers ook veel doen om gezond en vitaal ouder te worden, benadrukt personal trainer Emile van der Bent. “Investeren in uw eigen lichaam met wat tijd en zweet kan een enorm verschil maken”, vertelt hij. “Ik heb het idee dat we te snel accepteren dat op een bepaalde leeftijd ongemakken er nu eenmaal bij horen. Maar ik wil daar niet meteen aan toegeven: ook op latere leeftijd kunnen mensen genieten van alledaagse dingen zonder pijntjes of stijfheid. U kunt veel bereiken als u zich blijft focussen op uw vitaliteit.”

Actief en gezond

Ga de uitdaging aan en doorbreek de status quo door juíst op latere leeftijd volop te werken aan uw vitaliteit, zodat u nog lang kunt bewegen zoals vroeger. Dat is het advies van Emile van der Bent. En zijn missie. Emile heeft een eigen bedrijf: Big Five Personal Training. Hij heeft zich als personal trainer gespecialiseerd in vitaliteit voor ouderen. “Ik ben gestart vanuit mijn passie voor gezondheid en welzijn”, vertelt de Bosschenaar. “Ik heb mezelf als doel gesteld om gezond honderd te worden. Om daar te komen, ben ik gestart met mijn eigen leven zo in te richten dat ik gezond en uitgebalanceerd leef. Toen ik merkte wat het voor mij deed, wilde ik het graag ook anderen laten ervaren. De inspiratie om me te specialiseren in vitaliteitstraining voor ouderen kwam voort uit de behoefte om mensen te helpen genieten van een actieve en gezonde oude dag.”

Hoe ziet jouw specifieke training voor senioren er uit?

“Ik richt me in de eerste plaats op het verbeteren van de mobiliteit door middel van gerichte oefeningen die de gewrichten soepel houden. Stretchen en bewegingen die de spieren verlengen bevorderen de flexibiliteit. Met de trainingen vertragen we de afbraak van spieren en versterken we ze. Zo is er geen of minder functieverlies. En dat leidt weer tot betere zelfredzaamheid en minder valincidenten.”

Emile van der Bent

Hoe sluit de training aan bij de deelnemer?

“Het trainingsprogramma is progressief opgebouwd, zodat elke deelnemer op zijn of haar eigen tempo kan werken. Ik integreer ook functionele bewegingen die dagelijkse activiteiten nabootsen, waardoor de training niet alleen effectief is, maar ook praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. We beginnen met een screening om te bepalen waar de verbeterpunten liggen. Aan de hand van die resultaten richten we de verdere training in.”

Behaal je met jouw vitaliteitstraining successen? “Zeker. Eén van mijn cliënten, 67 jaar, zag aanzienlijke verbeteringen in de soepelheid van zijn schouders en rug na de eerste trainingen. Hij kon gemakkelijker bewegen, ervoer minder stijfheid en had meer energie. Dit resulteerde niet alleen in fysieke voordelen, maar ook in een positieve invloed op zijn algehele vitaliteit en zelfvertrouwen. Dat is het goede van bewust trainen om de vitaliteit op peil te houden: mensen voelen zich heel gemotiveerd om hun persoonlijke grenzen te verleggen en te genieten van alle zicht- en voelbare verbeteringen. Niet alleen de fysieke gesteldheid verbetert, maar ook het levensplezier stijgt. Hoe mooi is dat?!”