Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Blijf alert op fraude!
Maandag 25 november 2024Rabobank werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat onze klanten veilig hun bankzaken kunnen blijven regelen. Het is dus belangrijk dat iedereen weet hoe je fraude en oplichting herkent. We zetten diverse manieren die gebruikt worden om te proberen mensen op te lichten op een rijtje.
Spoofing
Spoofing houdt in dat de crimineel het nummer van de bank gebruikt om de klant te bellen die vervolgens denkt dat hij echt de bank aan de lijn heeft. De crimineel stelt zich voor als een medewerker van de bank, die bijvoorbeeld zegt dat je geld niet veilig is. Die persoon wil helpen om uw geld veilig te stellen en kan vragen om op afstand op uw computer mee te kijken via een softwareprogrammaatje op uw computer waarmee de ander op uw computer mee kan kijken, werk hier niet aan mee! Het beste advies dat we kunnen geven is om direct op te hangen. Bij twijfel, bel zelf daarna de bank via het nummer op de officiële website. Onthoud: de bank zal nooit vragen om geld over te boeken naar een andere rekening en zal u ook nooit vragen mee te kijken op uw computer.
WhatsAppfraude
Iemand doet zich voor als een vriend of familielid en vraagt via WhatsApp om met spoed een rekening te betalen. Wees hier heel voorzichtig mee, want er is veel fraude via WhatsApp. Vaak is het iemand die zich voordoet als een zoon, dochter of ander familielid, die zegt een nieuw nummer te hebben. Bel altijd eerst de persoon (op het oude nummer) en controleer of dit een echt verzoek is. Betaal niets, als u de persoon niet hebt gesproken en laat u niet onder druk zetten of opjagen.
Bank-aan-huis fraude
Bij bank-aan-huis fraude wordt aangebeld, zogenaamd vanuit de bank. Degene aan de deur zegt dan dat er iets met je bankpas aan de hand is en dat hij/zij deze op komt halen. Een bank zal echter nooit ongevraagd bij u thuis langskomen om uw betaalpas op te komen halen. Een tweede veel voorkomende vorm van deze fraude werkt als volgt: Een bankmedewerker belt om te vertellen dat er verdachte dingen gebeuren op uw rekening. Deze persoon wil dan thuis langskomen om het probleem op te lossen. Dat klinkt heel behulpzaam – zeker als de medewerker lijkt te bellen vanaf het nummer van de bank (zie Spoofing). Toch is het reden om heel alert te zijn. Onthoud goed: de bank belt nooit ongevraagd om langs te komen aan huis.
Tips
Er zijn nog veel meer vormen van fraude. Wees daarom altijd alert. Wilt u meer weten over de vormen van fraude en lezen hoe u fraude kunt voorkomen? Bekijk dan eens de websites www.veiligbankieren.nl en www.rabobank.nl/veilig.
Wist u dat SeniorWeb op diverse locaties workshops geeft, die u op weg kunnen helpen in de snel veranderende digitale wereld met tips en stap-voor-stapuitleg? Als Rabobank lid krijgt u het eerste jaar korting op het lidmaatschap.
Kijk op seniorweb.nl/rabobank voor meer