Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenBeste zanger Marco Bakker bij kerstviering!

Beste zanger Marco Bakker bij kerstviering!

Maandag 27 november 2023

KBO Groot Stein is een florerende club met 865 leden. Uitgangspunten zijn het bevorderen van sociale cohesie, zelfredzaamheid en welzijn bij de (jonge) oudere generatie. Een mooi voorbeeld is de jaarlijkse kerstmiddag met zo’n vierhonderd deelnemers. Dit jaar heeft voorzitter Herman Stijnen daarvoor wel een heel bijzondere artiest weten te strikken: Marco Bakker, een van de Beste zangers van Nederland!

Herman Stijnen vertelt enthousiast over een recente busreis met 76 leden naar Oostenrijk om daar samen de omgeving te verkennen. ‘Zo’n busreis vraagt een intensieve voorbereiding maar ook begeleiding. Continu alert zijn dat alles soepel verloopt en er geen ongelukjes gebeuren. Afspraken maken met de verblijfslocatie en de pauzeplaatsen en ook de menu’s zijn vooraf bekend.’ Uit ervaring zijn ‘protocolletjes’ opgesteld om ongenoegen te voorkomen. Zo kunnen deelnemers wensen aangeven zoals voorkeursplaatsen in bus of hotel. ‘Dat is ook handig voor de organisatie. Zo kunnen we de busindeling en kamernummers al voor vertrek kenbaar maken en voorkomen we een wachtrij bij de incheck van het hotel.’ Herman Stijnen maakt zo’n reis ook eerst zelf om ter plekke afspraken te maken over maaltijden, rijroutes, uitstapjes en avondactiviteiten.

Veel beweging

KBO Groot Stein heeft een groot aanbod van activiteiten. Bijvoorbeeld de wekelijkse stoelyoga waar de vraag om deelname het aantal plaatsen overstijgt. Een Line Dance groep en de ‘Balmiddagen’, die muzikaal worden ondersteund door een orkest. En niet te vergeten De Vitalo’s, het eigen koor dat regelmatig optredens verzorgt. Er zijn ook veel wandelingen en fietstochten. Veiligheid staat daarbij voorop dankzij begeleiders met eerste-hulp-vaardigheden die jaarlijks worden bijgeschoold.

Ambassadeurs

De vereniging floreert niet alleen dankzij de inzet van het bestuur. Er zijn ook maar liefst zeventig actieve leden met een grote diversiteit aan functies. Van gastvrouwen tijdens de inloopmiddagen tot coördinatoren van activiteiten. En ook de leden dragen hun steentje bij als ‘ambassadeurs’ van de Afdeling. Het overbrengen van hun enthousiasme, belevingen en verhalen heeft immers een uitnodigend effect op anderen. Verhogen van sociale cohesie, verbinden, zelfredzaamheid, welzijn en werken aan een gezonde verantwoorde leefstijl zijn de drijfveren van KBO Groot Stein. Daar hoort ook educatie bij. Zo kunnen de leden er terecht om kennis op te doen over het hanteren van digitale apparatuur. Ze kunnen daarbij ook een beroep doen op de Stichting Jongeren voor Ouderen.

De jaarlijkse kerstmiddag heeft als absoluut hoogtepunt een optreden van Marco Bakker!

Marco Bakker

Kerstmiddag

Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse kerstmiddag. Ieder jaar zijn er rond de vierhonderd deelnemers. Zij betalen een eigen bijdrage voor een luxueus driegangen-menu en tussendoor muzikale intermezzo’s van De Vitalo’s. En dit jaar als absoluut hoogtepunt onder de noemer Goud voor Oud tweemaal een optreden van Beste zangers-deelnemer Marco Bakker.

Via een relatie lukte het Herman Stijnen om in contact te komen met het impresariaat van de bekende zanger. ‘Ik wist hen ervan te overtuigen dat er ter plekke een prima team aanwezig is voor licht en geluid. Dat gaf de doorslag, maar ook de bijna vierhonderd leden die deelnemen aan onze jaarlijkse kerstviering. En de gage bleek voor ons gelukkig betaalbaar!’ Op 29 september werd bij de jaarlijkse barbecue de naam van Marco Bakker onthuld op een grote foto. ‘Tot die tijd gebruikten we de codenaam Willeke, want zo heet zijn echtgenote: Willeke van Ammelrooy. Ook die aanpak sprak zowel het impresariaat als Marco Bakker zelf aan.’ KBO Groot Stein mag zich dan ook opmaken voor een prachtige kerstviering. Alle kaarten daarvoor zijn inmiddels verkocht.

KBO Groot Stein

Een actieve vereniging die na de opstart in 2003 inmiddels de kinderschoenen is ontgroeid. Ze behoort tot de grootste KBO-Afdelingen van Limburg. De noemer ‘Groot Stein’ is een samen- voeging van Stein met een aantal omliggende woonkernen zoals Elsloo, Meers, Urmond en Berg. De gemeente Stein telt zo’n 25.000 inwoners.

Beeld Nico Beckers