Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenAltijd feest als de bakker is geweest

Altijd feest als de bakker is geweest

Vrijdag 15 november 2024

Een verjaardag, een bruiloft, de geboorte van een (klein)kind of het kampioenschap van uw favoriete voetbalclub, het kan niet zonder een heerlijke traktatie van de bakker. Dat de bakkerij dé verbindende schakel is tussen allerlei feestelijke gebeurtenissen, snijdt meesterbakker Robèrt van Beckhoven aan in zijn theatertour ‘Meesterlijk Feest’.

Robèrt is bij heel Nederland bekend om zijn rol als aimabel en professioneel jurylid in het populaire televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’ en van de programma’s ‘CupCakeCup’. ‘Heel Holland Bakt Kids’ en ‘Tijd voor Max’. Robèrt weet waarover hij spreekt, want hij mag zich zowel Meester Patissier als Meester Boulanger noemen. Hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten: zowel zijn opa als zijn vader hadden een bakkerswinkel. In het pittoreske Brabantse dorpje Oisterwijk, waar ook Robèrt zelf nog steeds bijna dagelijks in zijn eigen winkel werkt. Die zaak is een bezoekje waard, want men kan er niet alleen de lekkerste broden en patisserie kopen, maar ook zien hoe alles ambachtelijk gemaakt wordt. De winkel, gehuisvest in een monumentaal voormalig fabriekscomplex, heeft twee ingangen: één rechtstreeks vanaf de straat, en één die loopt via een lange gang met grote ramen. Daar kan men de bakkers onder leiding van Robèrt op de vingers kijken als zij hun heerlijkheden in de oven schuiven. En er weer uithalen, en ze linea recta naar de winkel brengen.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Lekkerder en gezonder

“Ik heb altijd gezegd dat ik me als bakker niet wil verstoppen”, vertelde Robèrt van Beckhoven enkele jaren geleden in ONS Magazine. “Bijna alle bakkers werken ’s nachts omdat ze hun brood anders niet klaar hebben in de ochtend. En als het klaar is, gaan ze zelf naar bed. Er is geen klant die hem kan vragen hoe hij het gemaakt heeft, en waarom hij dat zo gedaan heeft. Dat wilde ik niet. Ik vind kennisoverdracht juist heel leuk. En bovendien: ons brood wordt gemaakt van desem. Dat moet 24 uur rijzen, dus het is helemaal niet nodig om ’s nachts te werken. Daarnaast is desembrood veel lekkerder én gezonder. Dat komt omdat het zo lang rijst. Daardoor is het lichter verteerbaar en kan het lichaam de voedingsstoffen goed opnemen. Bij ons wordt brood gemaakt zoals het tweeduizend jaar geleden bedacht is.”

Eerlijke producten

Klik om te vergroten

Die behoefte om kennis over te dragen bracht Robèrt op het idee de theaters in te gaan. “Ik vertel heel graag over mijn vak en ik wil iedereen bewust maken van eerlijke producten”, legt hij uit. Dat doet hij bij ‘Heel Holland Bakt’ voor het grote publiek en heel laagdrempelig in zijn theatervoorstelling ‘Meesterlijk Feest’. “Deze voorstelling is een bijzondere culinaire beleving waarbij we lekker Brabants en bourgondisch gaan genieten”, maakt hij zijn gasten lekker. Het publiek zit bij de ‘theatrale food-experience’ op het toneel en krijgt naast smakelijke verhalen en anekdotes ook nog een proeverij van grondstoffen en signatuurproducten geserveerd. Want of het nu over oliebollen, paaseitjes, oranje tompoezen, kerststol of een prachtige bruidstaart gaat, vakman Robèrt weet alles heerlijk op te dienen.

De voorstelling ‘Meesterlijk Feest’ van Robèrt van Beckhoven is tot en met 7 februari 2025 op diverse plaatsen in Nederland te zien. Meer informatie op bijrobert.nl/theater.

Foto: Wim Lanser