5 vragen over valpreventie
Vrijdag 1 september 2023Valpartijen onder senioren zijn een probleem. Gelukkig is er veel aan te doen. KBO zet zich hier al jaren voor in. Bij gemeenten is vanaf nu jaarlijks geld vrijgemaakt voor valpreventieprogramma’s en KBO deed diverse aanbevelingen. Vijf vragen over valpreventie.
1. Hoe groot is het probleem?
Het aantal 65-plussers dat ernstig letsel oploopt door een val, stijgt. In 2021 zijn 5.209 ouderen overleden door een val. Elke vijf minuten belandde er een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp. Meer dan één op drie werden vervolgens in het ziekenhuis opgenomen, dat komt neer op 36.200 senioren.
2. Waardoor vallen senioren vaker?
Hier spelen meerdere factoren een rol. Bij senioren nemen de lenigheid en het reactievermogen af, zeker als ze minder bewegen. Wat ook mee kan spelen: geneesmiddelen, achteruitgang van zicht en gehoor, aandoeningen als artrose, Parkinson en Alzheimer. Daarnaast is de omgeving van invloed: denk aan losse kleedjes, drempels, gladde schoenzolen, elektrische fietsen, uitstekende straattegels en slechte verlichting.
3. Waarom is valpreventie belangrijk?
Een val heeft bij 65-plussers vaak ernstige gevolgen. Vallen heeft effect op de zelfstandigheid en mobiliteit van senioren: na een val is traplopen, douchen en het huishouden vaak moeilijk of niet mogelijk. Ook worden ze vaak minder actief uit angst om opnieuw te vallen. En daardoor stijgt het risico op meer gezondheidsproblemen. Tenslotte leidt vallen ook tot hoge zorgkosten en extra druk op de gezondheidszorg.
4. Wat doet de gemeente met het geld?
Gemeenten kunnen sinds dit jaar bij het rijk een zogeheten Brede Specifieke Uitkering (SPUK) aanvragen, waar ook valpreventie onder valt. Hiermee kunnen gemeenten valrisico’s vaststellen, voorlichting en ondersteuning bieden, woningaanpassingen gedeeltelijk compenseren, kosten vergoeden om een gezamenlijke aanpak in de gemeente in te richten én beweeginterventies en valpreventieprogramma’s aanbieden.
5. Welke rol heeft KBO hierin?
Bijna alle gemeenten hebben de brede SPUK aangevraagd. KBO heeft de gemeenten een brief gestuurd met aanbevelingen. Als KBO doen we zelf al veel aan valpreventie (zie kader) en weten we welke activiteiten goed werken. Daarnaast roepen we gemeenten op om de samenwerking met seniorenverenigingen op te zoeken, aangezien zij de contacten hebben en dicht bij de doelgroep staan.
Dit doet KBO aan valpreventie:
- Vitaliteitsdagen organiseren met onder meer fysieke tests door fysiotherapeut, opticien, audicien en apotheker én informatie over vroegsignalering van valrisico’s;
- Valtrainingsprogramma’s opzetten in samenwerking met lokale fysiotherapeuten en sportinstellingen;
- Presentaties over valrisico’s geven bij KBO- Afdelingen door vrijwillige woonadviseurs;
- Huistesten afnemen bij senioren om de aandachts- punten rondom veiligheid en comfort in en om het huis te bespreken;
- Doortrappen: een campagne voor veilig fietsen.
Beeld: Shutterstock
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen