Ga door naar hoofdcontent
Artikelen5 vragen over slaapapneu
Slaapapneu: wat is het?

5 vragen over slaapapneu

Maandag 22 maart 2021

Slaapapneu zorgt voor plotselinge ademstops tijdens de slaap

Meer dan 600.000 Nederlanders hebben last van slaapapneu: plotselinge ademstops tijdens de slaap. Wat is slaapapneu, wat zijn de risico’s en wat kunt u eraan doen?

image

Wat is slaapapneu?

Tijdens de slaap ontspannen de spieren in onze keel en hals. Iedereen heeft zo nu en dan korte ademstops tijdens de slaap. Als u slaapapneu heeft, duren deze stops minstens tien seconden en komen ze heel veel voor, tot wel tachtig keer per uur. Daarbij wordt de adem geblokkeerd. De hersenen geven als gevolg van de ademstop een ‘seintje’ om een beetje wakker te worden en door te ademen – vaak voor korte tijd, tot de volgende ademstop. Apneu verstoort uw slaap en zorgt ervoor dat u niet uitgerust wakker wordt.

Hoe herkent u het?

Slaapapneu ontstaat gaandeweg. Het duurt vaak wel een jaar of acht voor u er last van krijgt. Waarschijnlijk herkent uw eventuele partner het eerder dan uzelf, want iemand met slaapapneu snurkt altijd en slaapt onrustig door de ademstops. U merkt daar zelf in de nacht vaak weinig of niets van. Overdag merkt u de gevolgen wél, in de vorm van slaperigheid, moeheid, humeurigheid en concentratieproblemen. 

Wat zijn de risico’s ?

Slaperigheid overdag en concentratieproblemen kunnen grote risico’s opleveren, bijvoorbeeld in het verkeer. Daarnaast loopt u gezondheidsrisico’s doordat u niet vaak en lang genoeg diep slaapt. Apneu verhoogt bijvoorbeeld het risico op diabetes en hoge bloeddruk.

Is slaapapneu te voorkomen?

Slaapapneu kan een erfelijke oorzaak hebben. Daarnaast komt het verhoudingsgewijs meer voor bij mensen met overgewicht. Met een gezonde leefstijl en een gezond gewicht kunt u er zelf aan bijdragen dat u geen slaapapneu ontwikkelt. Soms is slaapapneu te genezen door flink af te vallen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Vaak helpt afvallen om uw klachten te verbeteren. Dat vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Mensen met slaapapneu zijn daarnaast vaak geholpen met een CPAP-therapie, waarbij ze slapen met een kapje over hun mond. Deze zorgt voor een positieve luchtdruk die de ademweg openhoudt. Uw energie overdag en uw algehele gezondheid kunnen flink opknappen als u een behandeling voor apneu ondergaat.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Mirjam Schouten, directeur van het Apneu Centrum. Het Apneu Centrum is een zelfstandig behandelcentrum voor mensen met slaapapneu. In het centrum werken longartsen, kno-artsen en neurologen samen. U kunt de klachten bespreken met uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar het Apneu Centrum, dat onder meer een vestiging in Uden heeft. Meer informatie vindt u hier.