Ga door naar hoofdcontent
Artikelen5 vragen over inloggen met DigiD
DigiD

5 vragen over inloggen met DigiD

Maandag 26 juli 2021

Alles over uw digitale legitimatiebewijs

Met uw DigiD kunt u inloggen op verschillende websites. Dat werkt soms met zogeheten tweetrapsverificatie. Hoe werkt dat en waar kunt u uw DigiD voor gebruiken?

image

Wat is het?

Met DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Een digitaal legitimatiebewijs dus. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken als u iets regelt bij de overheid, een zorgverlener of uw pensioenfonds. Met DigiD zorgt u ervoor dat uw persoonlijke gegevens goed beschermd blijven. Als u een DigiD aanvraagt via www.digid.nl ontvangt u een brief met activatiecode. Het gebruik ervan is niet verplicht.

Hoe werkt het?

U kunt op vier verschillende manieren inloggen met uw DigiD: met de DigiD-app, met gebruikersnaam en wachtwoord, met een sms-controle, of met een identiteitskaart in combinatie met de app. Na het inloggen komt u terecht op een beveiligde website waar u persoonlijke gegevens kunt inzien en zaken kunt regelen. Veel organisaties willen (binnenkort) niet meer dat u inlogt met alleen een naam en wachtwoord. Zij vragen om inloggen via de app óf met een sms-controle.

Hoe werkt de app?

De app is de meest gebruiksvriendelijke manier om in te loggen. U installeert de app op uw mobiele telefoon of tablet en hoeft dan alleen nog maar een pincode te onthouden voor het inloggen. U kunt de app ook op een vaste computer gebruiken. Dat is iets omslachtiger. U voert dan op de computer een koppelcode uit de app in, scant een QR-code met uw telefoon of tablet en voert vervolgens uw pincode in.

Hoe werkt de sms-controle?

U hebt hiervoor een mobiele of vaste telefoon nodig. U logt eerst in met uw gebruikersnaam en -wachtwoord. Daarna ontvangt u op uw telefoon een sms met een code. Deze code neemt u over. Als u een vast telefoonnummer gebruikt, ontvangt u een gesproken sms-code. U wordt automatisch gebeld. De dubbele controle wordt tweetrapsverificatie genoemd.

Kan mijn DigiD verlopen?

Uw DigiD verloopt als u deze drie jaar lang niet gebruikt. U moet het dan opnieuw aanvragen. U krijgt dan weer per post een brief met een activatiecode.

Honderden organisaties in Nederland gebruiken inmiddels DigiD. U kunt er onder meer mee inloggen bij de Belastingdienst, CBR, pensioenfondsen, zorgverleners en (zorg)verzekeraars, gemeenten en waterschappen. Met uw DigiD kunt u onder meer diverse soorten belasting betalen, een afspraak voor vaccinatie maken, zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd of hoever u bent met het eigen risico van uw zorgverzekering. Vaak kunt u er ook medicijnen bij de apotheek mee bestellen en bloeduitslagen inzien die uw huisarts heeft aangevraagd. Meer informatie: www.digid.nl