Ga door naar hoofdcontent
Artikelen26 bergen in Overijssel
Het Pieterpad in de provincies van ONS (deel 1)

26 bergen in Overijssel

Vrijdag 29 september 2023

Het Pieterpad bestaat veertig jaar en is met zijn ruim 500 kilometer de bekendste wandelroute van Nederland. De tocht loopt deels door de vier provincies waar ONS Magazine verschijnt: Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Reden genoeg om per provincie naar de hoogtepunten te kijken. We beginnen in Overijssel.

 class=

Prachtige vergezichten, bloeiende heidevelden en 26 kleine bergen: het klinkt als een ver buiten­ land, maar het is de elfde etappe van het Pieterpad. Die voert ons van noord naar zuid over de Sallandse Heuvelrug, een van de mooiste nationale parken van ons land. Het gevarieerde landschap is het resultaat van schuivend ijs en snelstromend smeltwater uit de ijstijd en stuivend zand. Vanaf de verschillende uitkijkpunten kunnen wandelaars het hele gebied overzien.

26 etappes

 class=
Foto: Odelia Otten

Het Pieterpad werd eind jaren ’70 in vijf jaar tijd ontworpen door twee wandel­ vriendinnen: de Tilburgse Toos Goorhuis­ Tjalsma en de Groningse Bertje Jens. Zij vonden het maar vreemd dat er nog geen langeafstandswandelpaden waren. Ze bedachten een wandeling van Pieterburen in het noorden naar de St. Pietersberg in het zuiden van ons land: het Pieterpad.

De hele wandeling bestaat uit 26 etappes van 15 tot 22 kilometer, maar u mag natuurlijk ook kortere of langere etappes wandelen. Tijdens het wandelen volgt u de wit/rode bordjes.

U kunt er ook voor kiezen om losse etappes van het Pieterpad te lopen: u weet dan altijd zeker dat u een mooie wandeling te pakken heeft. Bij het begin­ en eindpunt van een etappe kunt u altijd parkeren of op de bus of trein stappen.

De etappes in Overijssel:

Etappe 8: Coevorden – Hardenberg (19 km, na Coevorden loopt u Overijssel binnen)
Etappe 9: Hardenberg – Ommen (21 km)
Etappe 10: Ommen – Hellendoorn (21 km)
Etappe 11: Hellendoorn – Holten (15 km)
Etappe 12: Holten – Laren (15 km, na Holten loopt u de provincie weer uit)

Vogels en water

De prachtige Sallandse natuur is niet het enige wat het Pieterpad in Overijssel te bieden heeft. Etappe 8 eindigt in het gezellige Hardenberg en daarna loopt u door het Vechtdal, een ander prachtig natuurgebied in Overijssel. Vogels, water en groen verge­zellen u richting het zuiden. En ook hier is onderweg weer voldoende gelegenheid om uw benen te laten rusten en bij te komen van de vele indrukken onderweg.

Praktische informatie

Op www.pieterpad.nl vindt u een uitgebreide beschrijving van de verschillende etappes van het Pieterpad. Op de kaart ziet u ook precies waar u koffie kunt drinken, iets kunt eten of waar u kunt overnachten of kamperen. Het wandelpad is niet geschikt voor wie slecht ter been is of in een rolstoel zit. Sinds september is het Pieterfietspad geopend, ook geschikt voor rolstoel of scootmobiel.

Beeld Cuno de Bruin en Sjoerd Bracke