Ga door naar hoofdcontent
Artikelen1976: Veertien kinderen bleven alleen achter

1976: Veertien kinderen bleven alleen achter

Vrijdag 1 september 2023
 class=
 class=

Dit zijn mijn negen zussen, vier broers en ikzelf, op de bruiloft van mijn zus Lenie. Mijn ouders zijn beiden zeer jong overleden: mijn vader op 44-jarige leeftijd aan een hartstilstand en mijn moeder zes jaar later op 48-jarige leeftijd aan kanker. De kinderen – op volgorde van leeftijd: Maria, Willemien (vorig jaar overleden), Annie, Cristien (ikzelf), Lucie, Pieter, Lenie, Karel, Dinie, Hans, Marjan, Henriëtte, Mirjam en Wim – bleven alleen achter.

Nadat moeder overleden was, brak er voor ons kinderen een zeer zware en emotionele tijd aan. Bovenop het onvoorstelbare verdriet nu beide ouders te hebben verloren, kwam de paniek en angst om naar een weeshuis te moeten en als gezin helemaal uit elkaar gehaald te worden. Ik was als vierde kind het huis al uit, maar de tweeling was pas acht jaar oud. Dat ging bij de oudste kinderen natuurlijk door merg en been. Hulp van instanties was dieptreurig en onvoldoende. Door voogdijschap in eigen gezin te houden, konden ze gelukkig allemaal in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar is toch gelukt. Vanuit ons ouderlijk huis aan de Kapelstraat in Beek en Donk, al 113 jaar in bezit van onze familie, is iedereen op een eigen stekje terechtgekomen. Nu woont mijn broer Hans daar met zijn vriendin.’

Iedereen is op een eigen stekje terechtgekomen

 class=

Cristien Dennemans Beekmans

Cristien Dennemans Beekmans is 72 jaar. Ze is ruim twintig jaar lid van KBO Gemert. Ze is 51 jaar getrouwd, heeft een dochter en een zoon (met hun partners) en vier kleinkinderen. Op de foto staat ze helemaal links in een bloemetjesjurk, ze was toen een paar maanden zwanger.

Uw foto?

Heeft u een bijzondere foto die u met ONS Magazine wilt delen? Stuur uw foto met toelichting en uw contactgegevens per e-mail naar redactie@onsmagazine.nl of per post naar Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. ONS Magazine behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.