Ga door naar hoofdcontent
Artikelen1944: Zuid-Nederland bevrijd

1944: Zuid-Nederland bevrijd

Vrijdag 28 april 2023Afbeelding 1944: Zuid-Nederland bevrijd

Deze keer staan we in de rubriek Fotoalbum stil bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het herdenken daarvan blijft heel belangrijk, bijvoorbeeld ook om onze jongeren te informeren over de gruwelen die in de oorlog hebben plaatsgevonden. Zo weet niet iedereen dat de bevrijding bijna acht maanden heeft geduurd. In het kort was operatie Market Garden op 17 september 1944 een van de eerste bevrijdingsacties van de geallieerde troepen, en ook meteen een van de grootste operaties. Hiermee werd een gedeelte van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland bevrijd. Bij luchtlandingen werden in totaal 20.000 parachutisten en bijna 14.000 militairen ingevlogen. Er werden acht belangrijke bruggen ingenomen en grondtroepen ingezet. Bij de brug in Arnhem lukte het de geallieerden toen niet om verder te komen.

In februari 1945 startte operatie Veritable, waarmee het Rijngebied tijdens een ware uitputtingsslag van ruim een maand werd bevrijd. Meer dan 300.000 Britse, Canadese en Poolse militairen werkten hieraan mee. Uiteindelijk capituleerden de Duitse troepen in Nederland, Denemarken en Noordwest-Duitsland vanaf 5 mei om 8.00 uur.

Op de foto ziet u kinderen rondom een geallieerd pantservoertuig en in het midden een militair van de Prinses Irene Brigade. Het is niet bekend wie dit zijn.

Uw foto?

De laatste tijd kregen we weinig inzendingen van onze leden. Daarom hebben we deze keer gekozen voor een foto uit het archief van het BHIC. Heeft u een bijzondere foto die u met ONS Magazine wilt delen? Stuur uw foto met toelichting en uw contactgegevens per e-mail naar redactie@onsmagazine.nl of per
post naar Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. ONS Magazine behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.

Provinciale archief

Vindt u het leuk om foto’s van vroeger te bekijken? Kijk eens bij uw provinciale archief:

Beeld: Fotografie Hermsen