Ga door naar hoofdcontent
Artikelen1924: wie zijn deze brave mannekes?
Lezers delen een foto van een memorabel moment met ONS

1924: wie zijn deze brave mannekes?

Vrijdag 27 oktober 2023

‘Deze foto van zesde klas van de R.K Sint- Laurentiusschool in Ginneken Breda komt  uit de spullen van mijn vader Marinus Graumans. Ik denk dat hij op deze foto staat, maar zeker weten doe ik dat niet. Met mijn zus heb ik de foto goed bestudeerd, maar van niemand kunnen we met zekerheid zeggen dat hij het is. We kunnen de foto ook niet echt vergelijken met andere jeugdfoto’s, want die zijn er weinig van mijn vader. Dat is natuurlijk logisch voor die tijd. 

 class=
Ank van Gils-Graumans

Ik zie op de foto allemaal mannekes heel braaf met hun armpjes over elkaar zitten. Hun schriftjes liggen netjes voor ze, ze kunnen zo direct aan het werk. Hoe mijn vader zijn tijd op deze jongensschool heeft beleefd, weet ik niet. Dat was in onze tijd geen onderwerp waar je als kind met je vader over sprak. Soms vind ik dat weleens jammer.

Ik weet wel dat mijn vader al vroeg aan de slag ging bij drukkerij Van Wees in Breda. Zijn vader had daar altijd gewerkt als typograaf, maar die overleed toen mijn vader twaalf was. Mijn vader is toen door de directeur heel goed opgevangen en heeft daar tot zijn pensioen gewerkt. Hij overleed in 1989 op 75-jarige leeftijd.’

Allemaal mannekes heel braaf met hun armpjes over elkaar

Ank van Gils-Graumans (80) woont met haar man Mary (82) in Dongen: ‘Ik heb de foto ingestuurd omdat ik hoop dat ik er anderen blij mee kan maken. Misschien herkent iemand zijn vader of opa wel. “Hé, dat is onze Piet.” Dat zou toch prachtig zijn?’

Uw foto?

Heeft u een bijzondere foto die u met ONS Magazine wilt delen? Stuur uw foto met toelichting en uw contactgegevens per e-mail naar redactie@onsmagazine.nl of per post naar Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. ONS Magazine behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.