Ga door naar hoofdcontent
Artikelen112 bellen via een app

112 bellen via een app

Vrijdag 1 september 2023

Met de 112NL app kunt u nog gemakkelijker brandweer, politie of ambulance bereiken in geval van nood. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

 class=

Stap 1 Eenmalig uw gegevens invoeren

Als u de app heeft geïnstalleerd op uw telefoon, dan vraagt de app eenmalig om uw gegevens in te vullen. Hierdoor kan de meldkamer u beter helpen in een noodsituatie. Eerst vult u uw telefoonnummer in, waarna de app u een sms stuurt met een verificatiecode. Die code kunt u invullen in de app. Vervolgens vult u uw naam, of u moeite heeft met spreken of horen en uw voorkeurstaal voor de chatfunctie in.

Stap 2 Toestemming geven

De app vraagt vervolgens toestemming voor een aantal zaken, allemaal bedoeld om u sneller te kunnen helpen:
– locatie delen;
– meldingen ontvangen;
– direct bellen via de app (daar wordt alleen bij Android om gevraagd)

Stap 3 In geval van nood: bel 112 via de app

Zodra u de app opent, kunt u direct met een knop aangeven welke hulpdienst u nodig heeft. U wordt dan meteen doorverbonden met de meldkamer. De app stuurt automatisch uw gegevens die u vooraf al heeft ingevuld naar de meldkamer. Als u daar toestemming voor hebt gegeven, krijgt de meldkamer ook uw locatie door.

Bent u doof of slechthorend?

U kunt in de app aangeven(bij installatie en bij uw noodoproep) of u in de gelegenheid bent om te spreken en te horen (dat kan verschillende redenen hebben). Dan kan de meldkamer met u chatten in de taal van uw vooraf aangegeven voorkeur. Daarvoor moet u tijdens de oproep zelf teruggaan naar de app. De app112NL vervangt overigens niet de app Tolkcontact waarmee doven en slechthorenden nu de hulpdiensten alarmeren.

Let op

Bel nooit onnodig 112, ook niet om te testen of de app werkt. Dat is strafbaar en u houdt dan een lijn bezet die nodig is voor mensen in nood.

Tip

Het is handig om de app direct te installeren en uw gegevens in te vullen. Zo bent u in geval van nood meteen klaar om de app te gebruiken en kunt u veel kostbare tijd winnen.

Meer informatie: www.landelijkemeldkamer.org/faqs

Beeld: Shutterstock