Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenVoorkom vallen: hou uw lichaam soepel en sterk

Voorkom vallen: hou uw lichaam soepel en sterk

Vrijdag 14 juni 2024

Wist u dat er elke vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt door een valongeval? Elke vier minuten! En dat is nog maar tien procent van het totale aantal valongelukken met senioren. Vallen is een groot probleem, dat veel meer aandacht vergt. Van de overheid, maar ook van de ouderen zelf!

Valongevallen bij ouderen kosten de gemeenschap meer dan een miljard euro per jaar. En wat nog erger is: een lelijke val veroorzaakt onnoemlijk veel persoonlijk leed. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid, op het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. KBO-Brabant roept daarom gemeenten op méér te doen aan valpreventie van haar inwoners. “Gemeenten: toon lef en voldoe aan de verplichtingen”, zegt voorzitter Leo Bisschops. “Er moet een resultaatverplichting gelden in plaats van een inspanningsverplichting. Help ouderen bij het opkrabbelen na een val, maar vooral: zorg voor adequate valpreventie!”

Spierkracht neemt af

Senioren kunnen vanzelfsprekend ook zelf veel doen om een gemene val te voorkomen. Zorgverzekeraar VGZ besteedt volop aandacht aan het verkleinen van de kans op vallen. Belangrijk, want de spierkracht wordt al minder vanaf vijftig jaar. Door te bewegen maakt u de kans op vallen een stuk kleiner. Om die reden steken VGZ en ‘beweegambassadrice’ Olga Commandeur senioren een helpend handje toe. Met handige tips, oefeningen en cursussen om soepel en sterk te blijven.

Sterker worden

Olga Commandeur deelt haar jarenlange ervaring en passie voor bewegen graag met heel Nederland. “Mensen die ouder worden en zeggen: ‘dat moet ik niet meer doen of willen’, weten honderd procent zeker dat ze bepaalde vaardigheden kwijtraken”, zei Olga in de mei-uitgave van ONS Magazine. “U moet echt blijven bewegen om uw lichaam te onderhouden en celopbouw te stimuleren. Ook als u ouder bent kunt u uw lichaam prikkelen om sterker te worden.” Olga heeft verschillende video’s opgenomen waarin ze uitleg geeft over het belang van bewegen en spierkracht om de kans op vallen te verkleinen.

Beweegprogramma’s

In de gratis VGZ Soepel en Sterk Coach staan leuke beweegprogramma’s, gemaakt door Olga samen met fysiotherapeuten. Ze doet alle oefeningen in een video voor en geeft veel handige tips. Beweging is de beste valpreventie en Olga helpt daarbij met haar video’s. Een training of cursus valpreventie kan nog wat extra zekerheid geven. Wie de aanvullende verzekering VGZ Zorgt heeft, heeft een extra ruim gezondheidsbudget voor cursussen en trainingen: het preventiebudget. VGZ vergoedt dan vier valpreventiecursussen.