Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenVeel organisaties vragen om een kopie van uw paspoort

Veel organisaties vragen om een kopie van uw paspoort

Vrijdag 14 juni 2024

Niet alleen hotels of campings vragen om een kopie van uw paspoort. Ook bijvoorbeeld een telefoonaanbieder, een bank of de overheid vraagt weleens om uw persoonlijke gegevens.

Ga eerst na of een kopie wel nodig is. Soms is alleen een paspoortnummer voldoende om in te checken bij een hotel.

Alleen uw werkgever, een bank of een notaris mag volgens deNederlandse wet een volledige kopie van uw identiteitsbewijs maken.
Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs.

Een kopie van uw paspoort geven lijkt zo onschuldig. Maar met uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer kan zomaar een lening of een telefoonabonnement worden afgesloten. En daar komt u pas achter als de rekeningen binnenstromen.

Veilige kopie met KopieID-app

Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
Ook zet u met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk vermeldt u het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kunt u ook toevoegen als u niets heeft doorgestreept. U kunt de kopie vervolgens versturen of printen.
Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie (dus als er gegevens zijn doorgestreept) veilig op te slaan. Op die manier is het mogelijk om een kopie te hergebruiken.

Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs?
Dan is het dankzij de KopieID-app moeilijker om ermee te frauderen.

Beeld: Shutterstock