Van armste regio tot slimste en welvarendste
Vrijdag 12 april 2024Aan de hand van de werken van Vincent van Gogh laat Kees Rovers zien hoe Zuidoost-Brabant zich ontwikkelde van één van de armste regio’s van Nederland tot de slimste en welvarendste. Met dank aan de vier C’s: de congregaties, coöperaties, corporaties en companies.
Kees Rovers woont op de plek in Nuenen waar Vincent van Gogh twee jaar woonde. Geïnspireerd door de wereldberoemde schilder reconstrueerde Rovers alle stillevens die Van Gogh in Nuenen maakte met originele spullen uit de achttiende en negentiende eeuw. Zijn meest recente missie is om de armoede die Van Gogh in zijn schilderijen uitbeeldde inzichtelijk te maken voor de huidige generaties. “Ik wil aan de generatie van mijn kleinkinderen uitleggen hoe beroerd de levensomstandigheden van mijn opa waren”, vertelt Kees. “Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen zich geen enkele voorstelling maken van hoe armoedig het leven in die tijd was. Je krijgt dat ook niet uitgelegd; dat moet je laten zien. Aan de hand van de schilderijen van Van Gogh kan ik dat inzichtelijk maken.”
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenDe vier C’s
In een eeuw tijd ontwikkelde Zuidoost-Brabant zich van de armste tot één van de slimste en welvarendste regio’s ter wereld. Dat laat Kees Rovers zien in een kunstwerk dat hij samen met kunstenaar Jack Liemburg maakte. Daarop wordt verbeeld hoe de vier C’s – de congregaties, coöperaties, corporaties en companies – zorgden voor de enorme opbloei van Noord-Brabant in het algemeen en de regio rond Eindhoven in het bijzonder. “Dankzij de nonnen en de paters kwam er zorg en onderwijs”, legt Kees uit. “Daar hebben we de eerste van de vier C’s: de congregaties. De tweede C is van coöperaties. In 1898 richtte pater Van den Elsen de Coöperatieve Boerenleenbank en de Boerenbond op. Rond die tijd kwamen ook Anton en Gerard Philips naar deze regio. Later gevolgd door Hub en Wim van Doorne van DAF. Deze captains of companies staan allemaal op dit kunstwerk.”
Collectief belang
“De vier C’s werkten destijds intensief samen”, besluit Kees zijn verhaal. “Met een gemeenschappelijk doel. Weliswaar uit eigenbelang, maar daarmee ook een groot collectief belang dienende. En die cultuur is aan het verdwijnen. We zijn helaas steeds meer een samenleving geworden van ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’. We geven minder om de buren en om elkaar. We moeten terug naar een samenleving waarin we elkaar helpen; coöperatief, collectief! Dat laten zien is mijn missie!”
In de mei-editie van het gedrukte ONS Magazine staat een uitgebreid interview met Kees Rovers. U ontvangt het magazine in de week van 22 april.
Beeld: Adri van Esch
Gerelateerde korte berichten
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het digitale magazine ONS.
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen