Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenTwee openbare natuurtoiletten in Brabantse bossen

Twee openbare natuurtoiletten in Brabantse bossen

Vrijdag 14 juni 2024

In de bossen bij Vught zijn begin juni twee openbare natuurtoiletten geopend. Deze voorziening zorgt ervoor dat de natuur toegankelijker wordt voor iedereen.

Maar liefst een kwart van de Nederlanders durft er niet op uit te trekken omdat ze afhankelijk zijn van een toiletvoorziening. Onder hen ook veel ouderen, want iedereen weet: naarmate de jaren vorderen neemt ook de druk op blaas en darmen toe. Openbare toiletten zijn daarom van groot belang en die zijn lang niet overal beschikbaar, zeker niet in de natuur. Daarom zet de Toiletalliantie zich sinds 2018 onder leiding van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in voor meer openbare en opengestelde toiletten. KBO-Brabant is ook deelnemer aan de Toiletalliantie.

Geen last van stank

Een nieuwe, goede stap vooruit in het beschikbaar stellen van openbare toiletten zijn natuurtoiletten. Een natuurtoilet is niet zomaar een toilet, maar een geavanceerde voorziening die geen water, elektriciteit of afvoer nodig heeft om haar schone werk te doen. Zon en wind zorgen ervoor dat vaste en vloeibare stoffen uit de ontlasting van elkaar worden gescheiden. Een continue luchtstroom bewerkstelligt verdroging van de vaste ontlasting en verdamping van urine. Daardoor is er geen last van stank. Het belangrijkste doel van het toilet is om de natuur toegankelijker te maken voor iedereen.

Primeur voor Brabant

Eind april werd het allereerste natuurtoilet geopend in het natuurgebied Waalenburg op Texel. Begin juni volgden er twee natuurtoiletten in de gemeente Vught, een primeur voor Brabant. De twee openbare toiletvoorzieningen staan in de natuurgebieden De IJzeren Man en Landgoed Sparrendaal. De composttoiletten zijn onderdeel van het project When Nature Calls, een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij. MLDS streeft naar twintig natuurtoiletten verspreid over heel Nederland.

Mes snijdt aan twee kanten

“Een kwart van de Nederlanders durft regelmatig de natuur niet in vanwege een gebrek aan toiletten”, geeft MLDS-woordvoerder Ivo Thonon aan. “Een plasje of grote boodschap doen in de bosjes is slecht voor de al zwaar aangetaste natuur. Bovendien lukt dat oudere mensen ook minder goed. Zo snijdt het mes van de natuurtoiletten aan twee kanten: mensen die normaal al hun behoefte niet in de bosjes durfden te doen, kunnen weer van de natuur genieten. En mensen die dat al wel durfden verstoren de natuur een stuk minder door gebruik te maken van het natuurtoilet.”

Achterstand

De natuurtoiletten zijn ook geschikt voor gebruikers van een rolstoel. De projectgroep When Nature Calls hoopt dat meer gemeentes hun natuurgebieden gaan voorzien van natuurtoiletten. De toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden in Nederland is om de 25 kilometer een toilet langs fietspaden en om de vijf kilometer langs wandelpaden. In buurlanden zijn al veel meer natuurtoiletten beschikbaar. Met de ingebruikstelling van de drie openbare toiletten op Texel en bij Vught loopt Nederland de achterstand heel langzaam in. Dat is belangrijk, want het draagt bij aan meer bewegingsvrijheid voor ouderen die meer dan gemiddeld aangewezen zijn op deze voorzieningen.