Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenSenioren zijn zelf aan zet!

Senioren zijn zelf aan zet!

Vrijdag 12 april 2024

Nederland vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van de hele samenleving, ook van de ouderen zelf. Bijvoorbeeld dat zij tijdig nadenken en in gesprek gaan over ouder worden. Praten over hoe u ouder wilt worden is belangrijker dan ooit. Praten over wie wat kan doen als er later zorg nodig is bijvoorbeeld. Over of het huis waar u nu woont straks nog bij u past, of over hoe u vitaal blijft.

Vier provinciale KBO’s samenwerkend in het Senioren Netwerk Nederland gaan er dit en volgend jaar voor zorgen dat ouderen in hun eigen dorp of wijk praten over later. Onder het motto Senioren zelf aan zet: praat vandaag over morgen organiseren KBO-Brabant, KBO Limburg, KBO-Overijssel en KBO Zeeland zo’n duizend lokale bijeenkomsten op wijk- en dorpsniveau voor leden en niet-leden. Doel is om de samenredzaamheid van ouderen te vergroten en te komen tot woon- en zorginitiatieven die aansluiten op de lokale behoeften en mogelijkheden. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Zelf de regie houden

Het meerjarenproject Senioren zelf aan zet: praat vandaag over morgen wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Projectleidster is Corrie van Brenk (rechts op het Praat vandaag over morgen-bankje). “Tijdens de bewustwordingsbijeenkomsten gaan we met elkaar praten over later. Behalve over wonen ook over zorg en welzijn”, vertelt Corrie. “Het wordt interessant om te horen hoe senioren ervoor zorgen dat ze onder de mensen blijven als ze niet meer werken. Of wie de boodschappen kan doen als dat hen zelf niet meer lukt. Zijn er mensen in de buurt die naar hen omkijken, en naar wie kijken zij zelf om? Of hoe blijven ze op de hoogte van nieuwe technologieën? Allemaal heel interessante gespreksonderwerpen. Door daar met elkaar over te praten, ben je heel bewust met je eigen toekomst bezig. En met ouder worden, want dat gaat gewoon door. En dan is het heel belangrijk om zélf de regie te houden!”

Fijn wonen

Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant en woordvoerder van Senioren Netwerk Nederland, voegt zich bij Corrie op het Praat vandaag over morgen-bankje (foto). “Wonen is ook zo’n belangrijk thema”, vult hij aan. “Als mensen slechter ter been worden, is de woning dan nog fijn om in te wonen? Zijn er mogelijkheden om het huis aan te passen en wie kan de tuin onderhouden? En willen ouderen blijven wonen waar ze nu wonen, in hun eigen dorp of wijk? Daar krijgen we overigens altijd een massaal ‘ja’ op. Niemand wil vertrekken, is ons uit eerdere bijeenkomsten heel duidelijk geworden.

Veel ervaring

“Met het thema Senioren zelf aan zet: praat vandaag over morgen hebben we al heel veel ervaring”, besluit Leo. “KBO-Brabant heeft in de afgelopen twee jaar al zo’n zestig bewustwordingsbijeenkomsten gehouden. En nu gaan we naast in Brabant ook in drie andere provincies volop aan de slag met deze zeer nuttige en succesvolle bijeenkomsten. Iedereen gaat van ons horen! We gaan samen praten over later. We blijven zelf aan zet!”

Wie geïnteresseerd is in het project en meer informatie wil kan zich melden via info@seniorennetwerknederland.nl. Voor het project zijn er zowel in Brabant als Zeeland vacatures voor projectbegeleiders. Voor meer informatie: klik hier.