Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenSenioren en veiligheid: Hoe staan we ervoor?

Senioren en veiligheid: Hoe staan we ervoor?

Vrijdag 27 oktober 2023

Samen met de Nederlandse banken, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid stond KBO-Brabant op de 50PlusBeurs in Utrecht. Daar spraken we veel senioren over online veiligheid en dat leverde interessante bevindingen op. Uit de gesprekken kwam naar voren dat bijna iedereen wel eens te maken heeft gehad met pinpasfraude of fraude via Whatsapp, of pogingen daartoe.

 class=

De meeste mensen gaven aan alert te zijn en er niet (meer) in te trappen. Bij een ‘raar’ telefoonnummer wordt er simpelweg niet opgenomen of mensen hangen op. Veel bezoekers gaven aan een vreemd telefoon- nummer op te zoeken op internet en het nummer vervolgens te blokkeren. De meeste ouderen voelen zich over het algemeen veilig. Ze mijden risicovolle handelingen, zoals het pinnen bij een afgelegen automaat. Senioren zijn zich er redelijk goed van bewust dat ze waaks moeten zijn op online fraudepogingen.

Het gevaar is wel dat mensen soms te zelfverzekerd zijn. ‘Dat overkomt mij niet’ is een vaak gehoorde opmerking. Maar juist daardoor kunnen mensen alsnog slachtoffer worden. KBO-Brabant blijft aandacht besteden aan het thema online veiligheid.