Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenRoberto Pennino Siciliaanse toestanden
Boek

Roberto Pennino Siciliaanse toestanden

Vrijdag 17 mei 2024

In Siciliaanse Toestanden reist de Heerlense schrijver en advocaat Roberto Pennino (Siciliaanse vader, Nederlandse moeder) kriskras van Palermo naar Siracusa en van Agrigento naar Messina.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Hij doorgrondt de eeuwenoude mythologie en de eigentijdse passie voor het voetbal, vertelt anekdotes en verhalen over zijn voorvaderen en hedendaagse familieleden en doet uit de doeken hoe die onderdeel uitmaken van een lange mediterrane traditie.

Natuurlijk komt ook het dramatische jaar 1992 aan bod, waarin de maffia de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino opblies. Daarmee bleek de maffia ook onder haar eigen bestaan een bom te hebben gelegd. Het eiland kwam na deze aanslagen namelijk massaal in opstand tegen de georganiseerde misdaad.

Sicilië neemt een speciale plek in binnen Italië. Het eiland heeft een unieke, door eeuwen van Griekse, Romeinse, Byzantijnse, Arabische, Normandische en Gotische overheersing ontwikkelde aard en cultuur, maar is tegelijkertijd oer Italiaans. De Duitse dichter Goethe vond zelfs dat je Italië niet kunt doorgronden zonder de parel van de Middellandse Zee te hebben bezocht. Dé Siciliaan bestaat niet volgens Leoluca Orlando, de oud-burgemeester van Palermo die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek.

Maar alle veroveraars van het eiland hebben een stukje van zichzelf achtergelaten in het doen en laten van de tegenwoordige bewoners. De Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri zei over zijn eiland dat het een glorieuze bastaard is, het resultaat van dertien overheersingen waarvan de Sicilianen het beste én het slechtste hebben overgenomen.

Siciliaanse Toestanden is een bundel van spannende, ontroerende en ook ongelooflijke eilandverhalen die de soms duistere Siciliaanse ziel tegen het licht houdt van haar heden en verleden.

Het boek is te bestellen via www.bol.com