Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenMening verdeeld over zomer- en wintertijd

Mening verdeeld over zomer- en wintertijd

Vrijdag 17 mei 2024

De meerderheid van de lezers van ONS Mailmagazine is blij met de zomertijd, zo blijkt uit een peiling onder ruim tweeduizend deelnemers. Toch zijn de meningen verdeeld: 57 procent juicht de zomertijd toe, maar toch nog 43 procent wil liever geen jaarlijkse overgang van winter- naar zomertijd.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Sinds eind maart leven we weer in de zomertijd. Dat is niet onze ‘echte’ tijd, dat is de wintertijd. Maar de zomertijd heeft de wintertijd toch in lengte overtroffen: zeven maanden lang loopt de klok een uurtje vooruit. De wintertijd duurt ‘slechts’ vijf maanden. Niet alleen in ons land, maar in zeventig landen wereldwijd. Dat de ons omringende landen al een zomertijd hadden was in 1977 de reden dat ook Nederland in maart en oktober met de wijzers van de klok ging schuiven. Nu zijn zomertijd en wintertijd een afspraak binnen de Europese Unie.

Energiebesparing

In landen buiten Europa wordt de zomertijd Daylight Saving Time genoemd. Maar dat langer daglicht ook werkelijk energie bespaart, zoals bij de invoering aangenomen werd, blijkt grotendeels een mythe. Energiemaatschappij Essent deed onderzoek naar de daadwerkelijke energiebesparing en kwam tot de conclusie dat slechts een half procent van het hogere energieverbruik in de winter toe te schrijven is aan het terugdraaien van de klok. Maar heel weinig deelnemers aan de peiling van ONS Mailmagazine voerden het later aangaan van de lampen aan als een pluspunt: een magere 9 procent zag energiebesparing als een verdienste van de zomertijd.

Langer licht

Ook al zijn de voordelen van de zomertijd op het gebied van energiebesparing verwaarloosbaar, toch is de zomertijd een blijvertje. Een uurtje langer licht wordt door velen als een groot voordeel gezien. Zo duren heerlijke zomeravonden nog langer. Een groot deel van de deelnemers aan onze peiling is het daar roerend mee eens: liefst 48 procent geeft aan dat ’s avonds een uur langer licht fijn is. Bovendien is langer van het avondlicht kunnen genieten volgens sommige wetenschappers goed voor de gezondheid, omdat er meer vitamine D wordt aangemaakt.

Moeite met slapen

Ruim vier op de tien ouderen die meededen aan onze peiling was minder blij met de zomertijd. Liefst 31 procent gaf aan veel moeite te hebben met de overgang van wintertijd naar zomertijd, en andersom. Veel ven hen hebben na het vooruitzetten van de klok moeite met in slaap vallen. Ouderen hebben daar meer last van dan de doorsnee Nederland: in onze peiling gaf 31 procent aan hinder te ondervinden, onder alle Nederlanders heeft ongeveer 25 procent problemen met de overgang van winter- naar zomertijd. Twaalf procent van de respondenten is simpelweg niet gelukkig met dat het ’s morgens later licht wordt.

Foto: Shutterstock