Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenHet landelijke luchtalarm moet blijven

Het landelijke luchtalarm moet blijven

Vrijdag 12 april 2024

De landelijke sirenes die gaan loeien als er een calamiteit is mogen niet verdwijnen. Dat vinden ruim acht op de tien lezers van ONS Magazine.

De sirene die de bevolking waarschuwt als er calamiteiten of gevaarlijke situaties zijn moet blijven, vindt een overgroot deel van de lezers van ONS Magazine. In een peiling lieten ruim zevenhonderd lezers weten wat zij van de voorgenomen afschaffing van het luchtalarm vinden. Niet goed, zegt ruim 85 procent van de deelnemers aan de peiling.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Eerste maandag van de maand

Het luchtalarm kent iedereen in Nederland: elke eerste maandag van de maand om precies twaalf uur wordt het luchtalarm getest. De sirene is overal in het land te horen, tot in de verste uithoeken. Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid is voornemens de sirenes voor het grootste deel van Nederland af te schaffen. Volgens de bewindsvrouw volstaat de app NL-Alert, die bij een groot ongeluk of een ramp een melding stuurt naar mobiele telefoons. NL-Alert werkt goed en de sirene biedt nauwelijks nog voordelen, vindt de minister.

In geval van nood

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het niet met Yesilgöz eens. Acht procent van de Nederlanders heeft geen mobiele telefoon en kan dus niet met NL-Alert worden bereikt, stellen verschillende politieke partijen. Het is van levensbelang dat, zeker nu er een actuele oorlogsdreiging heerst, zoveel mogelijk Nederlanders bereikt kunnen worden in geval van nood. Dat kan het beste met een hybride systeem, een combinatie van luchtalarm en NL-Alert, vinden politici.

Te onbetrouwbaar

De overgrote meerderheid van de lezers van ONS Magazine is het met de voorstanders van het luchtalarm eens. Maar liefst 85,5 procent van de ruim zevenhonderd deelnemers aan een peiling over dit thema vindt dat het luchtalarm en de maandelijkse sirenetest niet afgeschaft mogen worden. Daarvan stelt 63 procent dat nog te veel mensen geen NL-Alert hebben. 22,5 procent van de lezers meent dat het digitale alarm nog te onbetrouwbaar is.

Sirene afschaffen

Lezers die vinden dat het tijd wordt om het luchtalarm te ontmantelen zijn in de minderheid: slechts 14,5 procent vindt dat de sirene afgeschaft mag worden. Daarvan heeft 13 procent er geen moeite mee als dat direct gebeurt. 1,5 procent wil iets meer tijd nemen voor het overstappen van het luchtalarm naar NL-Alert: over vijf jaar mogen de landelijke sirenes het zwijgen worden opgelegd, vinden zij. Dan is er iets meer tijd om NL-Alert verder te verbeteren en hebben meer mensen de beschikking over een smartphone.

Beeld: Shutterstock