Herinnert u zich Ding Flof Bips nog?
Vrijdag 12 april 2024De overgang van de gulden naar de euro leverde ons naast een nieuwe munt ook nog wat bijzondere termen op. Zoals Ding Flof Bips. Weet u nog wat dat is? Of de omrekenhulp en de eurokit, kent u die nog?
U bent ze vast nog niet vergeten: het kwartje, de piek, het geeltje, de zonnebloem en de rug. Het waren liefkozende bijnamen van ons geld toen we nog met guldens betaalden. Al meer dan twintig jaar zit de gulden niet meer in onze portemonnee: op 1 januari 2002 ruilden we de zo vertrouwde gulden om voor de nieuwe euro. Maar we missen de gulden nog steeds. Twee jaar geleden bleek uit een peiling van het televisieprogramma Hart van Nederland dat 56 procent heimwee heeft naar de gulden. Het merendeel van dat percentage werd gevormd door wat oudere Nederlanders. Geen wonderen: veel jongeren hebben het guldentijdperk niet bewust of helemaal niet meegemaakt. “Ik heb vooral heimwee naar de waarde van de gulden”, vertelde iemand tegen Hart van Nederland. Veel mensen hadden in de periode na de invoering van de euro het gevoel dat sommige ondernemers de overgang misbruikten om hun prijzen snel en redelijk onopvallend te verhogen.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenDe omrekenhulp
Het was even wennen aan de waarde van de nieuwe Europese munteenheid. Voor het gemak werd geroepen dat we europrijzen met twee moesten vermenigvuldigen om te weten wat het in guldens gekost zou hebben. Maar het lag wat genuanceerder, want een euro was gelijk aan 2,20 gulden. Om het omrekenen van guldens naar euro’s – en andersom – wat te vergemakkelijken waren er omrekenschijven in omloop. Herinnert u zich die nog? Er was een officiële omrekenschijf van Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. Die van de slimme slagzin ‘De euro wordt van ons allemaal’. En ook sommige bedrijven sprongen in op de omrekenwoede onder de Nederlandse bevolking, zoals oliemaatschappij BP die met een eigen omrekengadget kwam (links op de foto).
Ding Flof Bips
Dat rare zinnetje Ding Flof Bips zit vast nog ergens in uw geheugen. Het was het ezelsbruggetje om te kunnen onthouden welke twaalf landen de euro hadden ingevoerd. Kent u ze nog alle twaalf? Ding staat voor Duitsland, Ierland, Nederland en Griekenland. Flof zijn Finland, Luxemburg, Oostenrijk en Frankrijk. En Bips wijst naar België, Italië, Portugal en Spanje.
De eurokit
Om ons vertrouwd te maken met het nieuwe betaalmiddel kon iedere Nederlander een gratis setje euromunten ophalen. Keurig verpakt in een kartonnen omslag. Kent u ‘m nog, die eurokit (rechts op de foto)? Misschien heeft u het setje nog wel ergens in een la liggen. In de hoop dat de kleine muntenverzameling in de loop der jaren in waarde is gestegen. Maar helaas, dat is niet zo. Er zijn nog zoveel van die eurokitjes in omloop dat muntenhandelaren er niet meer voor geven dan de nominale waarde. De munten zijn bij elkaar opgeteld 3,88 euro waard. Dat kunt u er voor krijgen. Al geldt ook hier: wat een gek er voor geeft. Want zet u het setje op Marktplaats en vraagt u er tien euro voor, dan kan het zomaar zijn dat het voor dat bedrag van eigenaar wisselt. Mocht dat lukken, dan levert de euro u toch nog wat extra’s op.
Beeld: Adri van Esch
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen