Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenCreatief zijn aan de eigen keukentafel

Creatief zijn aan de eigen keukentafel

Vrijdag 14 juni 2024

Kunst door de brievenbus is een bijzonder project waarbij senioren creatieve opdrachtjes uitvoeren en die vervolgens presenteren of exposeren. De eerste tentoonstellingen hebben inmiddels al plaatsgevonden.

Wie deelneemt aan Kunst door de brievenbus krijgt om de week een kaart met daarop een creatieve opdracht in de bus. Die opdracht kan individueel gemaakt worden, maar ook samen met iemand anders, zoals een (klein)kind of een buurtgenoot. Het gaat om heel creatieve maar tegelijkertijd ook simpele opdrachten: iedereen kan het. De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander materiaal dat de meeste mensen gewoon in huis hebben. Elke opdracht wordt thuis gemaakt, aan de eigen eet- of keukentafel. En op het moment dat het de deelnemer het beste uitkomt, desnoods midden in de nacht.

Groot enthousiasme

Herma Dortmans

Seniorenverenigingen en -organisaties kunnen zich aansluiten bij het project Kunst door de brievenbus, dat gesteund wordt door het Lang Leve KunstFonds. In Brabant zijn inmiddels zeven afdelingen van KBO aan de slag gegaan met het kunstproject. Met groot succes en enthousiasme. “Twee maanden geleden begonnen we met twintig deelnemers, dat zijn er nu al 25”, vertelt Herma Dortmans van KBO Mariaheide, één van de pioniers van het project. “Wij willen ouderen met elkaar verbinden, want we gaan elkaar nog veel nodig hebben. Daar past Kunst door de brievenbus perfect bij.”

Creatieve inzendingen

In Mariaheide werden de kleurige handwerkjes van de deelnemers onlangs geëxposeerd in het dorpshuis. Herma benadrukt dat iedereen kan meedoen aan Kunst door de brievenbus, of men nu wel of niet begiftigd is met artistieke talenten. “Je hoeft echt niet te kunnen tekenen als Rembrandt. Je moet wel lol hebben in het meedoen. We hebben inmiddels ruim honderdvijftig werkjes. Daar zitten heel creatieve inzendingen tussen. Bijvoorbeeld van deelnemers die bij de opdracht Wat kom je tegen in je keukenla? kleine stillevens hebben gemaakt met veiligheidsspelden, elastiekjes, poesieplaatjes, borduurgaren en zelfs kaarsvet.”

In de komende editie van ONS Magazine staat een uitgebreide reportage over Kunst door de brievenbus in Mariaheide.

Auteur

Afbeelding voor Adri van Esch

Adri van Esch