Advertorial: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Advertorial: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Ooggezondheid begint op je bord
Vrijdag 17 oktober 2025Met het ouder worden neemt het risico op oogziektes toe. Gelukkig kunt u dat risico verlagen, onder andere door gezond te eten. Sommige voedingsmiddelen zijn zelfs éxtra goed voor de ogen. Het Oogfonds deelt welke voeding het verschil kan maken voor een scherp en gezond zicht.

Het mediterrane dieet
Wat goed is voor uw lichaam, is ook goed voor uw ogen. Daardoor zullen veel voedingsadviezen van oogartsen u bekend in de oren klinken, zoals veel groenten eten en geregeld vette vis op tafel zetten. Dat zijn namelijk adviezen die horen bij het traditionele voedingspatroon dat wel
‘het mediterrane dieet’ wordt genoemd. Wetenschappers ontdekten de afgelopen jaren dat deze manier van eten goed is voor het héle lichaam. Het houdt bijvoorbeeld de bloeddruk laag en beschermt tegen diabetes. En dat is ook gunstig voor uw zicht, want de bloedvaatjes in het netvlies kunnen beschadigd raken door hoge bloeddruk en diabetes (diabetische retinopathie).
Ook zorgt het mediterrane voedingspatroon voor een gezonder cholesterolniveau. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op glaucoom, waarbij de oogzenuw langzaam achteruitgaat. Daardoor valt het zicht beetje bij beetje weg en lijkt het alsof u door een steeds nauwere koker kijkt. Verder is bekend dat verschillende stoffen uit groenten en omega 3-vetzuren uit vis ontstekingen tegengaan. En ontstekingen spelen een rol bij maculadegeneratie.
Bij deze oogaandoening gaan de lichtgevoelige cellen in het centrale deel van het netvlies, de gele vlek, ook wel macula genoemd, kapot, waardoor u minder kleur en details ziet.
Omega 3-vetzuren voor het netvlies
Omega 3-vetzuren zijn ook op directe manieren belangrijk voor de ogen. Het netvlies bestaat deels uit deze vetten; vooral de macula bevat er veel van. Om de lichtgevoelige netvliescellen goed te laten werken, is voldoende aanvoer van verse vetzuren belangrijk.
Daarnaast lijken omega 3-vetzuren gunstig voor goed werkende oogzenuwen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel omega 3-vetzuren binnenkrijgen, minder vaak glaucoom ontwikkelen.
Vezels voor gezonde oogzenuwen
Er is nog een ander vetzuur dat glaucoom lijkt te helpen voorkomen: butyraat. Dit vetzuur kan het lichaam zelf aanmaken, of eigenlijk: de darmbacteriën doen dat, mits ze genoeg vezels krijgen. Alle onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels. Nog een reden dus om veel groenten te eten. Ook peulvruchten, noten, fruit en volkoren granen zijn goede bronnen.
Gekleurde groenten voor de gele vlek
Uit onderzoek blijkt dat groenten met een diepgroen, felgeel of oranje kleurtje extra gezond zijn voor de ogen. Denk aan boerenkool, veldsla en oranje paprika’s. Wilt u weten om welke groenten het nog meer gaat? Op de site van Oogfonds vindt u een uitgebreide lijst. Het geheim van deze groenten zit in de gele kleurstoffen luteïne en zeaxanthine. In het netvlies vormen ze het maculapigment. Geen wonder dat we de macula ook wel ‘de gele vlek’ noemen.
Hoe meer we hiervan binnenkrijgen, hoe beter ons netvlies is beschermd tegen schade door
uv-straling en blauw licht van beeldschermen en ledverlichting. Ze beschermen ook tegen andere invloeden die bijdragen aan de veroudering van de ogen, zoals ontstekingen.
Nog mooier: onderzoek laat zien dat luteïne en zeaxanthine ook nuttig zijn als de netvliezen al zijn aangetast. Bij mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) vertraagt de achteruitgang wanneer zij meer voeding met deze stoffen eten.
Oogvriendelijke recepten
Alle reden om stil te staan bij wat u op uw bord schept. Op zoek naar praktische tips? Op de website van het Oogfonds vindt u lekkere recepten die goed zijn voor de ogen, en ieder seizoen komen er nieuwe bij. Meer weten over het onderzoek naar voeding en ooggezondheid?
Lees verder op de website van het Oogfonds.