Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenLezers hebben de buik vol van vuurwerk

Lezers hebben de buik vol van vuurwerk

Vrijdag 6 december 2024

Liefst 80 procent van onze lezers wil dat het particulier vuurwerk met oud en nieuw volledig in de ban gaat. “Door dat dagenlange geknal word ik mijn eigen huis uitgejaagd”, vertelt een lezer van ONS Magazine.

In de loop van de jaren zestig en zeventig wordt het een gewoonte – en sommigen spreken zelfs over een traditie – om tijdens de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Goedkoop Chinees vuurwerk wordt vanaf die tijd op elke straathoek verkrijgbaar en voor haast iedereen betaalbaar. Op oudejaarsavond komen buren, vrienden en familie om middernacht naar buiten om vuurwerk af te steken en te bekijken en elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Vuurwerk geeft het begin van het nieuwe jaar een feestelijk gezicht – daar is vriend en vijand het wel over eens – en zorgt voor gemeenschapsgevoel in de straat.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Keerzijde

Er is ook een keerzijde van de medaille: particulier vuurwerk levert helaas ook veel ellende op. Elke jaarwisseling melden zich meer dan duizend Nederlanders bij de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen of op de huisartsenpost met brandwonden, gehoorschade en oogletsel, opgelopen bij het afsteken van vuurwerk. En elk jaar is er ook weer voor tientallen miljoenen euro’s schade aan voertuigen, bushokjes en gebouwen. Daarnaast ergeren mensen zich aan het dagenlange geknal – terwijl het gekochte vuurwerk eigenlijk alleen maar mag worden afgestoken op oudejaarsdag vanaf zes uur ’s avonds tot twee uur in de nieuwjaarsnacht – en aan het nadelige effect voor het milieu. Bij al het vuurwerk op 1 januari komt er meer fijnstof vrij dan bij alle personenauto’s in ons land in een half jaar uitstoten. En last but not least: onze huisdieren haten de knallen van het vuurwerk. Vooral katten en honden raken volledig van slag, maar ook vogels, cavia’s en konijnen worden niet blij van het onverwachte lawaai.

Knallen

“Ik ga ieder jaar weer met een boos humeur het nieuwe jaar in”, meldt een lezer van ONS Magazine. “De hele avond dat geknal. Ik heb niets tegen mooi vuurwerk om rond middernacht het oude jaar weg te schieten en het nieuwe te verwelkomen. Maar tegenwoordig word ik mijn eigen huis uitgejaagd. We zijn al eens naar een hotel gegaan om in onze woonwijk dat erge geknal te ontlopen. Maar je wordt als oudere – ik ben 91 jaar – uit je eigen stoeltje gejaagd omdat ze zonodig moeten knallen. Dat is echt te triest voor woorden.”

Vuurwerk afschaffen

Uit een peiling die in de vorige editie van dit digitale magazine stond blijkt dat een zeer grote meerderheid het met deze lezer eens is. Bijna tweeduizend mensen reageerden op de peiling. Liefst 80 procent vindt dat het consumentenvuurwerk afgeschaft moet worden omdat de overlast te groot is en vuurwerk in de straat veel ellende oplevert. 60 procent stelt voor om in plaats van particulier vuurwerk per stad of dorp één grote vuurwerkshow te presenteren. 20 procent ziet ook daar geen heil in: al het vuurwerk met oud en nieuw moet verboden worden, vinden zij. Momenteel is er een landelijke online petitie waarin mensen zich uitspreken voor een verbod op consumentenvuurwerk. Wilt u deze petitie tekenen, klik dan hier.

Ook voorstanders

Er zijn onder onze lezers ook voorstanders van vuurwerk met oud en nieuw, al zijn zij duidelijk in de minderheid. 5 procent van de deelnemers aan de peiling zegt een groot liefhebber te zijn van (particulier) vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden. Een traditie die we in ere moeten houden, vinden zij. 15 procent hint op strengere regels, maar niet op het afschaffen van vuurwerk. Zij vinden de vuurpijlen mooi om te zien, maar vinden ook dat er veel overlast vooraf is.

Strengere controle

De grote groep lezers die de buik vol heeft van consumentenvuurwerk met oud en nieuw weerspiegelt de mening van steeds meer Nederlanders: de roep om een verbod klinkt de laatste jaren steeds luider. De regels rond het afsteken zijn inmiddels al strenger geworden. Steeds meer gemeenten voeren vuurwerkverboden in, bijvoorbeeld in stadscentra, rond ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Er is strengere controle op illegaal vuurwerk en met campagnes worden mensen bewust gemaakt van het gevaar van vuurwerk. Toch hechten nog heel veel landgenoten aan het afsteken van feestelijke vuurpijlen tijdens de jaarwisseling, wat het vinden van een compromis lastig maakt. De vuurwerkdiscussie zal Nederland waarschijnlijk nog heel wat jaren in de greep houden.

Foto: Shutterstock