Heeft u verse groenten en/of fruit uit eigen tuin? Heerlijk! Met eenvoudige technieken zoals inmaken en fermenteren bewaart u uw oogst. Daarmee voorkomt u verspilling en geniet u ook buiten het seizoen.
Wie een moestuin heeft, kent het vast: ineens is er een overvloed aan groenten en fruit, veel te veel om in één keer op te eten. Gelukkig hoeft u niets te verspillen. Het boek Oogsten en bewaren van Rian Nix-Gommeren staat vol praktische methodes en recepten om uw oogst te conserveren – zonder vriezer of ingewikkelde apparaten. Denk aan inmaken, fermenteren of drogen: eeuwenoude technieken die vandaag opnieuw populair zijn.
Inmaken
Vroeger waren inmaken en fermenteren pure noodzaak om ook in de winter groenten en fruit te kunnen eten. Inmaken is een manier om uw eten langer houdbaar te maken en ervoor te zorgen dat u niets verspilt. Dit doet u door voedsel in luchtdichte potten of flessen te bewaren. Ideaal voor rijp fruit of restjes die u anders zou weggooien. Inmaken kan met veel verschillende groente- en fruitsoorten. Denk aan chutney (waarbij fruit of groenten worden gekookt met azijn, suiker en specerijen om een pittige saus te maken) of jam (fruit wordt gekookt met suiker tot een geleiachtige substantie en in potten opgeslagen) maken. Probeer het eens uit!
Word lid en:
lees direct alle artikelen op deze website
ontvang 11x per jaar ONS Magazine in de brievenbus
ontvang 12x per jaar een digitaal magazine in uw mailbox
maak iedere dag gratis 8 puzzels
ga eropuit met veel voordeel
profiteer van leuke aanbiedingen
Bent u al lid, log dan in om dit artikel te lezen.
Bent u al KBO-lid? Dan heeft u als het goed is een activatiemail gehad om uw account te activeren. Als u deze niet gehad heeft neem dan contact op met uw lokale KBO of maak direct een account aan.
Maak een account aan