Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenHulp bij digitale zorg in Zuyderland

Hulp bij digitale zorg in Zuyderland

Vrijdag 16 mei 2025

Senioren willen echt wel leren hoe het digitaal allemaal werkt. Het moet alleen niet te snel en gejaagd gaan.

Wanneer u patiënt bent in een ziekenhuis, wordt u er vanzelf mee geconfronteerd: steeds meer gaat digitaal. Als je eenmaal weet hoe het werkt, kan het een uitkomst zijn. Maar voor wie digitaal minder vaardig is, is het best pittig. Zuyderland Medisch Centrum, in Sittard-Geleen en Heerlen, en KBO Limburg hebben daarom een themabijeenkomst georganiseerd: Digitalisering in de Zorg. In december 2024 heeft de pilot bij Seniorenvereniging Oud-Geleen plaatsgevonden. KBO Stein had vervolgens de primeur van 2025; op 19 februari vond hier de eerste workshop plaats. We spreken Chris de Rooy, secretaris van KBO Stein, Hub Pluis, bestuurslid en deelnemer aan de workshop, en Danielle, Digicoach van Zuyderland.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

De behoefte

Daniëlle begint met de uitleg hoe het Digipunt van Zuyderland in een hoognodige behoefte voorziet. “De digitalisering is nu eenmaal een feit. Het biedt veel voordelen, maar het is beslist een uitdaging voor ouderen om het tempo waarin alles verandert, bij te benen. Ze hebben daar ondersteuning in nodig en we voelen de verantwoordelijkheid om dat goed op te pakken. Senioren willen vaak hun kinderen of mantelzorgers niet nog meer belasten met nog een hulpvraag. Dat voelt niet fijn. Daarom heeft Zuyderland het Digipunt ontwikkeld. We helpen mensen om de weg te vinden in digitale zorg. Bijvoorbeeld bij thuis monitoring met behulp van bloeddrukmetingen. Of het beeldbellen met een arts. Als ze eenmaal zien hoe het werkt, zien patiënten ook vaak de voordelen ervan. Dat ze niet meer altijd naar het ziekenhuis hoeven te komen. Weer vervoer moeten regelen en iemand mee moeten vragen. Dan ervaren ze dat digitalisering ook ontlasting kan betekenen.

Maar eerlijk is eerlijk, er zal nog heel wat water door de Maas moeten stromen, voordat het digitale zorgverkeer voor iedereen ingeburgerd is. Het is allemaal niet gemakkelijk. Voor niemand, en al zeker niet voor senioren die niet zijn opgegroeid met een mobiel in de hand en een computerscherm voor de neus. Het zal geen verbazing scheppen dat de informatiebijeenkomst bij KBO Stein, over het Digipunt en de digitalisering van Zuyderland, veel animo vond. Er waren veertig aanwezigen en dat was meteen ook volle bak. Om de interactie met de groep te bewaren, mocht de groep niet groter worden. Met behulp van een beamer werd afgetrapt met een presentatie…en daar ging het al meteen mis. Het werkte niet zoals verwacht. En eigenlijk was dat perfect. Daniëlle vertelt: “Het was het mooiste praktijkvoorbeeld dat je denkt ‘dit ga ik zo doen’, en dan loopt het anders. Lukt het even niet. Daar hoef je je niet voor te schamen. Het gebeurt ons allemaal. Dan vraag je hulp, kijk je er samen naar en wordt het opgelost.”

Durf!

Daniëlle, die ook betrokken is bij het Digpunt, geeft een mooie toelichting in het gesprek. “Dit is de generatie die eigenhandig huizen heeft gebouwd in de straat. Wat een kracht en kennis en ervaring schuilen er in deze mensen. Je hoeft je niet te schamen wanneer je als oudere niet alle ontwikkelingen kunt bijbenen. Iedereen is sterk op zijn eigen vlak. Durf te zeggen wanneer je ergens minder goed in bent. Dan is de eerste stap gezet. Hulp accepteren is de tweede. Vervolgens durven meedoen; dat is het mooiste van alles. Trots zijn op jezelf omdat je durft.”

De informatiebijeenkomst was vooral informatief. En er kwamen veel vragen vanuit de zaal. Vragen die Danielle ook dagelijks tegenkomt op het Digipunt. “Het begint met het inloggen in het patiëntportaal. Wil je dat doen via de DigiD-code of met een gebruikersnaam en wachtwoord? We merken dat het vooral de onzekerheid is die mensen tegenhoudt. Wanneer we het stapje voor stapje met hen doorlopen en ze zelf laten oefenen terwijl we alleen maar meekijken, helpt dat al zo enorm. Het is niet erg als het de eerste keer niet meteen lukt. Oefenen en blijven oefenen. Gewoon even bij ons binnenlopen, dan doen we het samen.”

Hub heeft zelf meerdere malen ervaren dat het Digipunt echt uitkomst kan bieden. “Ik moest een oogoperatie ondergaan en ben met de vrouw eerst hierheen gekomen, om te leren hoe ik de app erop kreeg en hoe het werkt. Ik ben fantastisch geholpen. En ik durf gerust ook nog eens binnen te lopen als ik het even niet meer weet. Dat was ook nodig, want nadat ik het hier de eerste keer had geleerd, lukt het me thuis niet meer. Ik ben bij mijn volgende ziekenhuisbezoek gewoon nog eens binnengelopen en toen hebben ze de app op mijn startscherm vastgezet. Ik ben daarna blijven oefenen en nu lukt het heel goed.”

Chris kijkt zeer tevreden terug op de informatieavond. “We hebben een evaluatie gehouden en de score was een 8,5. Mooi toch? Reacties waren erg positief. Wat ik zelf erg leuk vond, is dat bleek dat onze ouderen echt wel willen leren hoe het digitaal allemaal werkt. Het moet alleen niet te snel en gejaagd gaan. Dat heeft deze workshop ons geleerd. En ik hoop dat andere ziekenhuizen dit idee van een workshop in samenwerking met KBO gaan overnemen. We vertegenwoordigen toch een heel groot gedeelte van die seniorengeneratie. Ze verdienen het steuntje in de rug in de digitale ratrace.”