Ga door naar hoofdcontent
EropuitTentoonstelling Onder de wol – Gratis koffie/thee

Tentoonstelling Onder de wol – Gratis koffie/thee

Categorie
Datum29 oktober 2023 - 24 maart 2024
LocatieCuypershuis Roermond, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond
Klik hier voor meer informatie
Afbeelding Tentoonstelling Onder de wol – Gratis koffie/thee

Nederlandse schapenhouders blijven jaarlijks met 1,5 miljoen kilo aan scheerwol zitten. Wat kun je doen met dit overschot aan wol? En hoe kun je de overblijfselen van een schaap nieuw leven inblazen? Antwoorden op deze vragen komen aan bod in de nieuwe tentoonstelling Onder de wol die op 19 oktober opent in het Cuypershuis in Roermond.

Meindertsma is een van de Nederlandse ontwerpers die van wol van eigen bodem weer een waardevol materiaal wil maken. De verwerkingsindustrie van wol is al jaren verdwenen uit Nederland. De terugkomst van natuurlijke begrazing en landschapsbeheer door schapen in het land brengt jaarlijks duizenden kilo’s aan wol op, waarvan het grootste deel momenteel wordt weggegooid. Meindertsma onderzoekt de mogelijkheden om ‘afvalproduct’ wol een nieuw leven te geven. Hierbij gaat ze aan de slag met wol van lokale en kempische schapen. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de inzet van wol als bouwstenen. Letterlijk om een huis mee te bouwen of isoleren. Maar ook figuurlijk, als materiaal dat kan worden ingezet om diverse gebruiksvoorwerpen te maken.

De tentoonstelling visualiseert het onderzoek van Meindertsma door middel van schetsen, proeven en schaalmodellen en vertelt verhalen vanuit verschillende perspectieven; die van de ontwerper zelf, maar ook vanuit het landschapsbeheer en de maakindustrie. Naast het onderzoek naar de inzetbaarheid van wol, presenteert ze ook een onderzoek naar een nieuw leven voor de overblijfselen van een overleden schaap. Centraal thema in de tentoonstelling is de bewustwording van onze omgang met onze omgeving. Ook krijg je als bezoeker inzicht in hoe hedendaagse technologie en hergebruik je kan helpen bij de energietransitie en duurzaamheid.

Cuypershuis

Het Cuypershuis neemt met deze tentoonstelling een verbindende rol in. De vormgegeven omgeving vanuit het gedachtengoed van Cuypers blijft hierbij uitgangspunt: Het museum plaatst deze in de wisselende programmering in een hedendaagse context. De wisselende activiteiten, tentoonstellingen en andere inhoudelijke activiteiten, springen in op de actualiteit en maatschappelijk relevante vraagstukken. Hierbij wordt de vraag gesteld welke rol de ontwerper kan spelen in het oplossen van actuele problemen en het verbeelden van de toekomst. Educatie en publieksparticipatie zijn belangrijke pijlers. Hierbij wordt ingezet op zowel het onderwijs alsook volwassenen, in en buiten de museummuren.

Christien Meindertsma

Christien Meindertsma onderzoekt in haar werk grondig het leven van producten en grondstoffen. Werk van Meindertsma bevindt zich in de collectie van MOMA (New York), Victoria & Albert Museum (Londen) en Vitra Design Museum (Weil am Rhein). Ze won drie Dutch Design Awards (2008) en een Index award (2009) voor PIG 05049. De Flax Chair won de Dutch Design Award en Future Award (2016), en was al eerder in het Cuypershuis te bewonderen bij haar nominatie voor de Harrie Tillieprijs. Meindertsma studeerde in 2003 af aan de Design Academy Eindhoven.

Gratis kop koffie( geen cappuccino) of thee op vertoon van KBO-ledenpas