Tentoonstelling ‘De aarde, bodem waarvan we leven’- Gratis koffie/thee
Het leven van mensen werd en wordt beïnvloed door de bodem waarop ze leven. In Noord-Limburg bepaalde een schrale zandgrond lange tijd het dagelijkse leven van de bewoners. Iedereen probeerde te leven van de opbrengst van het land.
De Noord-Limburgse aardbodem en het gebruik ervan in het heden, verleden en toekomst staat centraal in de expositie ‘De aarde – bodem waarvan we leven!’, die te bezichtigen is in de aspergetunnel van Openluchtmuseum de Locht.
Betreed de aspergetunnel en ervaar het zand onder je voeten. Voel het verschil tussen de zand- en kleigronden. Laat je meeslepen in de verhalen van twee Noord-Limburgse agrarische familiebedrijven, die met een fototentoonstelling laten zien hoe de agrariërs van Toen en de agrariërs van Nu werken; hoe zorgde men vroeger en nu voor de grond en voor welke uitdagingen staan ze?
Verdiep je in het bodemgebruik bij biologische landbouw, de groene revolutie en kringlooplandbouw. Ontdek de verschillen tussen de bodem van de zestien kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas. De laatste meters van de aspergetunnel nemen je mee naar hedendaagse innovaties rond bodemgebruik. Bij het uitlopen van de aspergetunnel staat een bankje om na te genieten, midden tussen de biologische moestuinen van het museum.
Kom kijken, voelen en kennismaken met oude én nieuwe ontwikkelingen rond het gebruik van onze aarde.
Met deze tentoonstelling doet Openluchtmuseum de Locht mee aan het zevende themajaar van Kulturraum Niederrhein, met het motto ‘Erdung – aarding’.
Openluchtmuseum de Locht
Tijdens een bezoek aan Openluchtmuseum de Locht ervaar je de manier van leven, wonen en werken op het Noord-Limburgse platteland door de eeuwen heen. Je beleeft de zoektocht van de bewoners naar voedsel, kleding en onderdak; van de eenvoudige boeren in de middeleeuwen tot de hedendaagse moderne agrarische ondernemers. Weer of geen weer, er is altijd van alles te doen en te ontdekken bij de Locht.
De Locht ligt in het Noord-Limburgse Melderslo en omvat een twintigtal gebouwen die verspreid liggen over een terrein van ruim drie hectare. Ontdek hoe het leven op een Middeleeuwse boerderij eruitzag, neem een kijkje in de volledig ingerichte 19e-eeuwse boerderij en ervaar hoe men leefde, woonde en werkte op het Noord-Limburgse platteland tussen 1850 en 1950. Bezoek het textielpaviljoen, de smidse, de stroopmakerij en nog veel meer. Er is te veel om op te noemen.