Ga door naar hoofdcontent
EropuitRien Poortvliet, tekenend verteller – Korting op entree

Rien Poortvliet, tekenend verteller – Korting op entree

Categorie
Datum6 juni 2024 - 8 december 2024
LocatieWinckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet
Klik hier voor onze website
Afbeelding Rien Poortvliet, tekenend verteller – Korting op entree

Tekenaar, illustrator en schilder Rien Poortvliet (1932-1995) heeft decennialang veel succes gehad met de tekeningen en schilderijen voor zijn bekende boeken, zoals Te hooi en te gras en Het brieschend paard. Rien Poortvliet is geboren en opgegroeid in Schiedam, woonde later in Soestduinen en vanaf 1979 in Soest, waar hij te midden van de bossen in alle rust kon werken. Poortvliet was een meester in het tonen van het leven in het bos, in een weiland, op het agrarische land. Hij voorzag zijn tekeningen zelf van tekst, in plaats van andermans tekst te illustreren. Rien Poortvliet zag zichzelf daarom als ‘tekenend verteller’. Hij was begaafd tekenaar, die met slechts een paar lijnen de beweging van een dier of een gelaatsuitdrukking wist over te brengen.

In de tentoonstelling ontdekt u schilderijen van de Veluwe met edelhert, wild zwijn, ree en vos, maar ook de kleinere dieren in het bos. Andere thema’s in de tentoonstelling zijn het boerenleven met de boerderijdieren, de koninklijke familie en Het Loo, schilderijen met persoonlijke impressies over het leven van Jezus uit Hij was een van ons. Vanaf de jaren zeventig stelde Rien Poortvliet jaarlijks een kalender samen met dieren in landschappen. Een mooie selectie van deze schilderijen zijn te zien in deze tentoonstelling.

Poortvliet had groot internationaal succes met Leven en werken van de kabouter (1976) en De oproep der kabouters (1982). Zijn kaboutertekeningen met de thema’s spreekwoorden en de vier seizoenen zijn ook te zien in de tentoonstelling. Speciaal voor kinderen komt er buiten een pipowagen met activiteiten en een kabouterroute. In de wagen zal een film te zien zijn over Rien Poortvliet, waarin zijn kunst vanuit een kind wordt bekeken.

Korting op entree voor KBO-leden : € 9,00 ipv € 12,50 entree op vertoon KBO-ledenpas